Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborárku v Yure prepustili za rozprávanie na pracovisku

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Vzťahy vedenia juhokórejskej firmy na káblové zväzky do automobilov Yura Rimavská Sobota so zamestnancami sa po založení odborov koncom mája výrazne skomplikovali. Firma dáva pracovníkom podpisovať vyhlásenie, v ktorom odbory odmietajú. Členku vedenia tamojších odborov Drahoslavu Kurjanovú prepustili za to, že sa rozprávala na pracovisku.

V podniku sa neustále porušuje zákonník práce a ľudia sú pod psychickým nátlakom, tvrdila dnes Kurjanová novinárom.

"Odmietla som podpísať vyhlásenie, že nebudem vystupovať v mene odborov, preto ma vyhodili," povedala Kurjanová. Oficiálnym dôvodom napísaným na výpovedi však bolo "menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, rozprávanie sa na pracovisku". Potrestaná odborárka s výpoveďou nesúhlasila a pokiaľ ju firma znova nezamestná, podá žalobu na súd. Odborári z banskobystrickej organizácie Odborového zväzu KOVO chcú zasa podať trestné oznámenie za nátlak na pracovníkov na šéfa firmy Pak Sung-kila. Ten na žiadosť o reakciu na obvinenia odborárov od minulého týždňa nereagoval.

V kórejskej Yure, ktorá má na Slovensku viacero závodov, sa pokúšajú pracovníci založiť odbory už po druhý raz. V Hnúšti sa podľa OZ KOVO podobná iniciatíva skončila nepredĺžením pracovných zmlúv odborárom zamestnaným na dobu určitú.

Aj keď majitelia súkromných firiem všeobecne nie sú z prítomnosti odborov v svojich závodoch nadšení, reakcia vedenia kórejskej Yury je podľa člena predsedníctva OZ KOVO Pavla Kúša neštandardná. "Zakladali sme v tomto roku aj ďalšie dve odborové organizácie v Banskobystrickom samosprávnom kraji a majitelia boli podstatne ústretovejší," tvrdil Kúš. V jednom prípade vraj dokonca riaditeľ nemeckej firmy o problémoch pracovníkov nevedel a okamžite po stretnutí s odborármi ich začal riešiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu