Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Odbory vyhlásili štrajk v spoločnosti Yura Rimavská Sobota

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Odbory vyhlásili na utorok štrajk vo firme na káblové zväzky do automobilov Yura Rimavská Sobota. Chcú tak dať najavo nespokojnosť s vedením spoločnosti, ktoré podľa nich nechce akceptovať odborovú organizáciu.

Vo firme vraj došlo k porušeniu viacerých pracovnoprávnych predpisov i ústavy. Informovali o tom dnes zástupcovia odborového zväzu (OZ) KOVO. Spoločnosť už v minulosti obdobné obvinenia odmietla.

"Pôjde o okupačný štrajk. V praxi to znamená blokádu vchodov a východov tak, aby sa nedostal materiál do fabriky ani z fabriky," poznamenal podpredseda OZ KOVO Anton Mifka.

Nespresnil, koľko ľudí by sa do protestu mohlo zapojiť. Juhokórejská Yura je najväčším zamestnávateľom v okrese Rimavská Sobota, vo firme pracuje okolo tisíc ľudí.

Vzťahy vedenia firmy so zamestnancami sa údajne po založení odborov koncom mája výrazne skomplikovali. Firma mala dávať pracovníkom podpisovať vyhlásenie, v ktorom odbory odmietli. Jednu z členiek vedenia tamojších odborov vraj prepustili za to, že sa rozprávala na pracovisku. V podniku sa podľa odborov opakovane porušil Zákonník práce a zamestnanci boli pod psychickým nátlakom.

V Yure, ktorá má na Slovensku viacero závodov, sa pokúsili pracovníci založiť odbory už po druhý raz. V Hnúšti sa podľa OZ KOVO podobná iniciatíva skončila nepredĺžením pracovných zmlúv odborárom zamestnaným na dobu určitú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu