Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Iniciatíva tvrdí, že represie sudkyne Laukovej pokračujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Iniciatíva Za otvorenú justíciu tvrdí, že odobratím a neobnovením vyplácania príplatku k nemocenskému pokračujú represie proti sudkyni Okresného súdu Bratislava 1 Marte Laukovej.

Sudkyňa je známa podaním trestného oznámenia na bývalú predsedníčku OS Bratislava I Gabrielu B. s odôvodnením, že sa ju údajne snažila ovplyvniť pri rozhodovaní v trestnom konaní o väzbe obvineného. Gabriela B. to v minulosti pre médiá označila za reakciu Laukovej na jej preradenie z trestného úseku na civilný "z dôvodu jej nekvalitného a slabého výkonu na trestnom úseku". Samotná Lauková je dlhodobo práceneschopná a teraz, podľa hovorcov iniciatívy Kataríny Javorčíkovej a Miroslava Gavalca, opätovne dlhší čas hospitalizovaná s veľmi vážnym zdravotným stavom ohrozujúcim jej život.

Súdna rada na návrh súčasnej predsedníčky Okresného súdu Bratislava 1 Heleny Kožíkovej 4. mája Laukovej zastavila vyplácanie príplatku k náhrade príjmu a príplatku k nemocenskému. Lauková po tomto rozhodnutí požiadala Kožíkovú, aby jej vyplácanie príplatku obnovila. "Jej žiadosti bez uvedenia dôvodu nevyhovela," napísala iniciatíva Za otvorenú justíciu, ktorá tento postup vníma "ako prostriedok represie voči sudkyni Laukovej a aj zastrašovania ostatných sudcov s cieľom, aby sa vyvarovali podobného konania". Kožíková argumentuje, že žiadosti sudkyne vyhovieť nemohla. "O zastavení vyplácania príplatku rozhodla Súdna rada SR a ja nemôžem jej rozhodnutie zmeniť," konštatovala Kožíková. Podľa jej slov návrhu na zastavenie vyplácania príplatku pre Laukovú predchádzali isté udalosti. Lauková ju predčasom požiadala o preradenie na trestný úsek, na ktorom v minulosti pôsobila. Kožíková ju po tejto žiadosti písomne vyzvala, aby sa vyjadrila, kedy nastúpi do práce, ale odpoveď vraj nedostala. Potom podala spomínaný návrh na zastavenie vyplácania príplatku.

Lauková na margo vzniknutej situácie poznamenala, že v jej prípade Súdna rada rozhodovala bez objektívneho zistenia všetkých okolností. "Súdna rada rozhodla len na základe návrhu predsedníčky súdu, neprihliadla na lekárske vyjadrenie, ktoré som jej poslala, a ako jediné môže potvrdiť, alebo vyvrátiť môj zdravotný stav," uviedla Lauková. V zápisnici Súdnej rady SR na internete sa uvádza, že jej členovia hlasovali po prerokovaní vyjadrenia Laukovej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu