Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Stav Starého mosta sa opäť výrazne zhoršil, tvrdí Metro

Starý most je v havarijnom stave
Starý most je v havarijnom stave

BRATISLAVA - Stav Starého mosta v Bratislave sa opäť výrazne zhoršil. Tvrdí to v tlačovom vyhlásení spoločnosť Metro Bratislava, ktorá práce na moste zastrešuje. Most pred časom pre zlý technický stav úplne uzavreli. Jeden z piatich bratislavských mostov cez Dunaj plánuje vedenie mesta opraviť a položiť naň električkové koľaje.

Magistrát Bratislavy však v súčasnosti zápasí pre dopady svetovej hospodárskej krízy s nedostatkom peňazí.

"Merania a skúšky opätovne preukázali poklesy oceľovej konštrukcie nad štvrtým pilierom zo staromestskej strany, a to od posledného merania pred mesiacom až o 6 milimetrov," uviedla hovorkyňa spoločnosti Jana Murínová. Okrem toho boli podľa nej zistené aj posuny jedného z pilierov. Pre zistené poškodenia bol už skôr vyhlásený havarijný stav. "Pre poškodenia musí spoločnosť zmeniť postup prác a zamerať sa na okamžité odstránenie nedostatkov, aby sa most odľahčil a predišlo sa jeho úplnému zrúteniu," dodala Murínová.

Informácia o rapídne sa zhoršujúcom stave mosta sa nepozdávala aktivistke z iniciatívy Bratislava otvorene Kataríne Šimončičovej. "Zdá sa mi to trošku nedôveryhodné, že sa zrazu tak strašne zhoršil jeho stav. Jeden deň tadiaľ jazdí preprava a chodia ľudia a na ďalší deň tadiaľ už peší ísť nemôžu," dodala.

Starý most je pre individuálnu dopravu zatvorili koncom roka 2008. K opatreniu pristúpili po výsledkoch vtedajších pravidelných meraní. Kompetentní vtedy údajne verili, že most vydrží až do plánovanej rekonštrukcie a neuvažovalo sa, že bude úplne uzatvorený.

Na Starom moste mal byť po oprave pruh pre peších, cyklistov, autá a jeden električkový. Primátor Andrej Ďurkovský vtedy pre STV uviedol, že projektant mal zabezpečiť statiku „bez toho, že by sme menili celú konštrukciu mosta“. Magistrát chcel dopravu obnoviť na jeseň 2010, predpokladanú životnosť sľuboval na 50 rokov. Podľa denníka Pravda náklady nemali prekročiť 20 miliónov eur, čo bolo menej ako odhadovaných 33 miliónov na rekonštrukciu.

V auguste minulého roka však primátorov splnomocnenec pre dopravu Tomáš Fabor oprášil starší plán rekonštrukcie mosta, chcel na ňom zvyšovať piliere, mostné polia postupne prenášať na breh a tam ich vynoviť. Z nápadu, ktorý by si vyžiadal viacnásobné zastavenie plavby na Dunaji, zostali zdesení vodohospodári, pripomenula Pravda koncom roka. Na otázku, ktorá verzia momentálne platí, Kovalčík vtedy nedokázal odpovedať a zdôraznil len, že na moste pokračujú "intenzívne práce". Spočívať mali v geodetických meraniach, budovaní zariadení staveniska a vrtoch do pilierov. V súvislosti s rozpočtom už hovoril o 25 miliónoch eur, napísala Pravda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu