Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Starý most: Najprv oprava, potom havarijný stav

Starý most je uzatvorený pre dopravu aj chodcov
Starý most je uzatvorený pre dopravu aj chodcov

BRATISLAVA – Bratislavský Starý most mal mať najprv úplne novú podobu, celková rekonštrukcia však neprešla. Mesto sa rozhodlo pre opravu, ktorá mala byť lacnejšia. Nakoniec sa ukazuje, že ani oprava nejde podľa predstáv. Kompetentní zistili, že most je v havarijnom stave a uzavreli ho - od 15. mája pre MHD a cyklistov, od 17. mája aj pre chodcov.

Na moste zaznamenali globálne poškodenie šiesteho stupňa zo 7-bodovej stupnice, konštrukcia mosta sa začala deformovať. Vyplýva to z odborného posudku, ktorý si objednalo mesto po tom, ako na moste vyhlásilo havarijný stav. Dnes o tom informovala hovorkyňa primátora Betarice Szabóová.

Už začiatkom júna by sa malo začať s odstraňovaním častí mostu, nasledovať by malo odstraňovanie asfaltu, prechodových konštrukcií a neskôr samotnej mostovky a odsunutie mostných častí z pilierov. Práce by mali byť ukončiť v polovici septembra. Plynári už začali s odstraňovaním plynovodu.

Starý most je pre individuálnu dopravu zatvorili koncom roka 2008. K opatreniu pristúpili po výsledkoch vtedajších pravidelných meraní. Kompetentní vtedy údajne verili, že most vydrží až do plánovanej rekonštrukcie a neuvažovalo sa, že bude úplne uzatvorený.

Na Starom moste mal byť po oprave pruh pre peších, cyklistov, autá a jeden električkový. Primátor Andrej Ďurkovský vtedy pre STV uviedol, že projektant mal zabezpečiť statiku „bez toho, že by sme menili celú konštrukciu mosta“. Magistrát chcel dopravu obnoviť na jeseň 2010, predpokladanú životnosť sľuboval na 50 rokov. Podľa denníka Pravda náklady nemali prekročiť 20 miliónov eur, čo bolo menej ako odhadovaných 33 miliónov na rekonštrukciu.

V auguste minulého roka však primátorov splnomocnenec pre dopravu Tomáš Fabor oprášil starší plán rekonštrukcie mosta, chcel na ňom zvyšovať piliere, mostné polia postupne prenášať na breh a tam ich vynoviť. Z nápadu, ktorý by si vyžiadal viacnásobné zastavenie plavby na Dunaji, zostali zdesení vodohospodári, pripomenula Pravda koncom roka. Na otázku, ktorá verzia momentálne platí, Kovalčík vtedy nedokázal odpovedať a zdôraznil len, že na moste pokračujú "intenzívne práce". Spočívať mali v geodetických meraniach, budovaní zariadení staveniska a vrtoch do pilierov. V súvislosti s rozpočtom už hovoril o 25 miliónoch eur, napísala Pravda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu