Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podľa Dostála porušuje jazyková polícia antidiskriminačný zákon

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Upozornenie, že ministerstvo kultúry porušuje antidiskriminačný zákon pri výkone dohľadu nad uplatňovaním zákona o štátnom jazyku, poslal dnes tomuto rezortu predseda OKS Ondrej Dostál.

Uvádza v ňom dva konkrétne prípady porušovania normy, pri ktorých ministerstvo vedené Marekom Maďaričom porušilo zásadu rovnakého zaobchádzania vyplývajúcu z antidiskriminačného zákona. V prvom ide podľa Dostála o porušenie zákona o štátnom jazyku. Ako konkretizuje, občianske združenie Priatelia slobodných informácií ho vo februári porušilo jednojazyčným plagátom iba v anglickom jazyku a ministerstvo na upozornenie na toto porušenie dosiaľ nijako nereagovalo.

"Na druhej strane už ministerstvo kultúry stihlo konštatovať porušenie jazykového zákona v rovnakom bode Stranou maďarskej koalície (SMK), a to jednojazyčnými bilbordami v maďarskom jazyku, ktoré SMK v rámci predvolebnej kampane vyvesila v máji, teda o tri mesiace neskôr ako združenie svoj jednojazyčný plagát," poukázal.

Ďalším prípadom evidentnej diskriminácie na základe jazyka je podľa Dostála to, že občianske združenie Priatelia slobodných informácií ešte v marci vydalo tlačovinu v španielskom jazyku bez verzie v slovenskom a rezort kultúry doteraz nijako nereagoval na upozornenie, že dochádza k porušeniu zákona.

Na druhej strane ministerstvo v máji konštatovalo porušenie rovnakého ustanovenia zákona o štátnom jazyku ochotníckym divadlom Új Hajtás v Klasove, ktoré svoju príležitostnú kultúrnu tlačovinu vydalo v maďarskom jazyku bez toho, aby bola celá preložená aj do štátneho jazyka.

"V oboch prípadoch došlo k nerovnakému zaobchádzaniu s právnickými osobami pri rovnakom porušovaní zákona o štátnom jazyku, pričom k diskriminácii medzi nimi dochádzalo iba na základe toho, či porušovali zákon o štátnom jazyku v maďarskom jazyku alebo v inom ako maďarskom jazyku," poukázal Dostál. Ako dodal, takéto selektívne a diskriminačné uplatňovanie zákona zo strany štátneho orgánu je neprípustné a potvrdzuje absurdnosť zákona o štátnom jazyku v jeho súčasnej podobe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu