Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovenská vláda obvinila Maďarsko z revizionizmu

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Slovenská vláda dnes obvinila Maďarsko z revizionistických snáh.

Vo vyhlásení, ktoré schválila, reagovala na rozhodnutie maďarských poslancov určiť 4. jún, keď bola v roku 1920 podpísaná Trianonská zmluva, za deň národnej spolupatričnosti. Kabinet Robert Fica (Smer-SD) plánoval prijať vyhlásenie ešte minulý týždeň, nakoniec ho však odložil, aby sa mohol zaoberať katastrofálnymi povodňami.

"Politika revizionizmu vráža klin do priateľského a pokojného spolužitia medzi národmi a štátmi, a je prejavom otvorenej neúcty a nerešpektovania medzinárodných mierových zmlúv a modernej európskej politiky 21. storočia," vyhlásila slovenská vláda.

Tradične napäté vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa ešte zhoršili po víťazstve národne orientovanej konzervatívnej strany Fidesz Viktora Orbána v maďarských parlamentných voľbách. Fidesz presadil uľahčenie udeľovania občianstva zahraničným Maďarom, o maďarský pas tak môžu žiadať aj príslušníci polmiliónovej maďarskej komunity na Slovensku. Slovenská vláda to označila za bezpečnostné riziko a sprísnila zákon o občianstve. Napäté vzťahy s Maďarskom ovplyvnili aj predvolebnú kampaň na Slovensku.

Trianonskou zmluvou prišlo Maďarsko o väčšinu svojho územia, Slovensko sa vďaka dohode stalo súčasťou Československa. Otváranie zmluvy spôsobuje medzi Slovákmi tradične nervozitu.

Slovensko dostalo slovnú podporu aj od susedného Česka. Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer minulý týždeň vyhlásili, že maďarský zákon o národnej spolupatričnosti zmluvu z Trianonu znevažuje. Český prezident tiež doplnil, že kroky Maďarsku môžu vytvárať prostredie pre rast extrémizmu a prispievať k oživovaniu starých rivalít v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu