Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Valy na Visle nevydržali, Varšava čaká ďalšiu vlnu

Záplavy v Poľsku Zobraziť galériu (5)
Záplavy v Poľsku

BRATISLAVA/VARŠAVA - Na Visle trvá dramatická situácia, očakáva sa, že hladina vody sa môže ešte prudko zvýšiť. Ma mnohých miestach stále pracujú na spevňovaní protipovodňových valov.

V napätom očakávaní kulminačnej vlny je Varšava, kde sa hladina zvyšuje o niekoľko centimetrov za hodinu. Úrady už uzatvorili niekoľkokilometrový úsek jednej z hlavných dopravných tepien na pravom brehu rieky. V pohotovosti sú aj ma ďalších miestach vo vojvodstve lubelskom, podkarpatskom a malopoľskom.

Niekoľko protipovodňových valov na Visle v posledných hodinách nevydržalo nápor vody, ktorá zaplavuje ďalšie dediny. V obci Janowiec na strednom toku Visly, zalialo okolo tisícky hektárov, v Annopole je pod vodou asi 130 domov.

Vo Varšave, kde sa kulminácia Visly očakáva v noci na stredu, hladina rieky dosahovala 715 centimetrov. Za posledný deň sa zvýšila o 70 centimetrov. Nie je vylúčené, že v poľskom hlavnom meste rieka dosiahne ešte vyššiu úroveň ako v máji, keď vystúpila na 780 centimetrov. Dramatická je situácia v dedine Wilków, ktorá bola pred niekoľkými týždňami zaliata na 90 percent. V noci sa prerhol val pri jednom z prítokov Visly a do obce tak tečie voda z niekoľkých strán. "Situácia je beznádejná, situácia je tragická," povedal starosta Grzegorz Teresiński. Aj keď vyhlásil evakuáciu, ľudia zo svojich domovov odísť nechcú.

Niektoré obce postihnuté povodňami podľa Gazety prawnej varujú, že nevedia, či 20. júna dokážu zorganizovať predčasné prezidentské voľby. Vo Wilkówe sú pod vodou tri z ôsmich volebných miestností. "Utopili sa urny, kabínky na hlasovanie," hovorí zamestnanec obecného úradu. Z Gorzyc v juhovýchodnej časti Poľska, ktoré rovnako ako Wilków zápasia s veľkou vodou druhýkrát v priebehu krátkej doby, bolo evakuovaných 4 500 ľudí a do dňa volieb sa domov všetci určite nevrátia. Iní obyvatelia strážia svoj majetok v zaliatych domoch. "Neviem, či im budeme schopní zabezpečiť dopravu k voľbám," povedal Jan Czech z gorzyckého obecného úradu.

Znalec ústavného práva Stanislaw Gebethner Dzienniku povedal, že aby voľby boli platné, musia mať všetci voliči podmienky na to, aby mohli odovzdať svoj hlas. Podľa neho aj časti opozície by premiér Donald Tusk mal vyhlásiť stav živelnej katastrofy. Tak by sa voľby posunuli na iný termín. "Konali by sa v normálnych podmienkach," dodal expert.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu