Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ondava stále vyteká, trhlinu by mali dnes opraviť

Zaplavené okolie Trebišova po pretrhnutí hrádze na rieke Ondava. Zobraziť galériu (6)
Zaplavené okolie Trebišova po pretrhnutí hrádze na rieke Ondava. (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Na východnom Slovensku v utorok vodohospodári opravovali pretrhnutú hrádzu na rieke Ondava, kadiaľ voda už niekoľko dní vyteká a ohrozuje okolité obce. Trhlinu čiastočne zasypali, opravu by mali dokončiť v stredu. V regióne je stále evakuovaných asi vyše 400 ľudí. Zosuv svahu ohrozil viacero domov v Kapušanoch neďaleko Košíc.

"Prietrž (hrádze) na Ondave má asi 40 až 45 metrov, asi 20 metrov sme už zavalili lomovým kameňom," uviedol Dušan Mydla zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. Na miesto nepretržite naváža kameň 30 nákladných vozidiel, najbližší dostupný kameňolom je však od miesta vzdialený 50 kilometrov. Ťažké nákladné vozidlá navyše posledné kilometre prekonávajú po vrchu hrádze, ktorá je široká len približne tri metre, poznamenal Mydla.

Pri oprave hrádze vodohospodárom pomohol ďalší pokles Ondavy. Ten sa však v uplynulých hodinách podľa Mydlu spomalil, odtoku rieky totiž bráni vysoký stav Latorice.

V regióne ostáva zaplavených niekoľko obcí, voda v nich aj dnes mierne stúpla. "Asi 300 ľudí evakuovaných z Malčíc, 130 v Markovciach a niekoľko ďalších rodín v iných obciach," uviedol prednosta Obvodného úradu v Michalovciach Marián Lukáč.

Hoci povodne ustúpili, na východnom Slovensku neprestávajú ľudí ohrozovať zosuvy pôdy. Ešte v pondelok večer sa nečakane začal posúvať svah v obci Kapušany neďaleko Prešova, obec pritom priamo zaplavená nebola. "Staticky narušených je 23 domov, museli sme evakuovať vyše 70 ľudí," poznamenal starosta obce Jozef Pribula. Ľudia si zatiaľ z domov nestihli vysťahovať všetky veci, dnes ich do príbytkov vpustili iba na krátku chvíľu, dodal Pribula. Postihnutá časť obce je uzavretá.

Na východnom Slovensku stále ostáva neprejazdných viacero úsekov ciest, len v Prešovskom kraji sú cesty 2. a 3. triedy uzavreté na 14 miestach. Tretie, najvyššie stupne povodňovej aktivity, sú podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu pre vysokú hladinu vyhlásené na východnom Slovensku už len na riekach Latorica a Bodrog. Hladiny riek by mali byť ustálené alebo budú ďalej klesať s výnimkou miest s lokálnymi búrkami. Na väčšine miest pokračujú hasiči a povodňové štáby spolu s obyvateľmi v prekopávaní hrádzí, čistení korýt riek, odčerpávaní vody a spevňovaní ciest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu