Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ficovi ľudia na SPF pomohli HZDS, píše SME

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratranec predsedu Republikovej rady koaličnej ĽS-HZDS Karol Klenko získal od Slovenského pozemkového fondu (ĽS-HZDS) pôdu s rozlohou 40.000 metrov štvorcových.

Napísal to dnes denník Sme. Transakcia podľa denníka pripomína kontroverzné prevody parciel pod Vysokými Tatrami, pre ktoré muselo odísť z funkcií predchádzajúce vedenie SPF.

SPF v marci súhlasil s tým, aby Klenko dostal pôdu v Beladiciach medzi Nitrou a Zlatými Moravcami, kde sa stavia diaľnica. Klenko predtým získal pohľadávku voči SPF od reštituentky, ktorá mala nárok na vrátenie pôdy v inej obci.

Klenko pozemky následne podľa Sme predal firme Best stav. Tá ich obratom prenajala firme Granvia Construction, ktorá v regióne stavia rýchlostnú cestu. Sme tvrdilo, že Best stav je cez rôzne personálne prepojenia blízky Smeru-SD premiéra Roberta Fica. Konateľ firmy Marek Strápek to odmietol. Vyhlásil, že Klenkove pozemky ponúkalo na predaj viacero realitných kancelárií.

Funkcionár ĽS-HZDS zase tvrdil, že získať pozemky bratrancovi nepomáhal. "Nijako som sa v tejto veci neangažoval. Naposledy som ho videl asi pred desiatimi rokmi. Ani naši otcovia nemajú najlepšie vzťahy," povedal Marián Klenko.

SPF sa bránil, že prevody pozemkov pripravilo ešte bývalé vedenie fondu. To muselo z funkcie odísť pre sporný prevod pozemkov pod Tatrami. Fond čelil kritike, že pridelil pozemky reštituentom z východného Slovenska v regióne Vysokých Tatier. Parcely potom kúpila firma údajne blízka ĽS-HZDS.

Kontroverzným prevodom pôdy od SPF by mala zabrániť novela zákona, ktorá platí od júna. Sprísnila totiž pravidlá reštitúcií pozemkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu