Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Právnici mali získať podvodom pozemky vo V. Záluží

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NITRA – Dôverčivosť obyvateľov Veľkého Zálužia v okrese Nitra pravdepodobne zneužili dvaja právnici a ich kumpáni. Niekoľko desiatok hektárov pozemkov v obci získali podľa vyšetrovateľov rôznymi podvodmi.

Dve skupiny podvodníkov tu pôsobili nezávisle od seba v roku 2005 a na začiatku roka 2006. Poškodených sú desiatky. Bývalý šéf obecnej spoločnosti pre podnikateľskú činnosť Obec Veľké Zálužie, s.r.o. František T. je obvinený samostatne z 29 skutkov a z ďalších 13-tich v spolupáchateľstve. Údajne sa obohatil o 667 384 eur. Ako informoval hovorca nitrianskej prokuratúry Jaroslav Maček, v šiestich prípadoch je už obvinený z prečinu poškodzovania cudzích práv. Pozemky od obyvateľov získal tak, že predstieral, že ich kupuje pre obec Veľké Zálužie za účelom vybudovania smetiska.

František T. je zároveň obvinený aj z podvodu v spolupáchateľstve s ďalšími siedmimi ľuďmi. Obyvateľom obce, ktorým pozemky patria, podstrčil na podpis podľa prokuratúry spolu s inými dokumentmi aj vyhlásenie, na základe ktorého získal na pozemky vlastnícke právo. Následne ich vydržal a niektoré z nich už medzičasom aj predal. „Obvinený nesplnil podmienky pre vydržanie vlastníckeho práva. Napriek tomu predstúpil pred notárku, nechal si vyhotoviť osvedčenie o vydržaní, ktoré predložil katastru nehnuteľností a získal zápis do listu vlastníctva vo svoj prospech,“ informoval Maček. Podľa zákona možno pozemok vydržať vtedy, ak ho má niekto v dobromyseľnej držbe minimálne desať rokov. Dotknuté pozemky sú ornou pôdou a obhospodaruje ich Poľnohospodárske družstvo Veľké Zálužie. Nájomné platilo Slovenskému pozemkovému fondu.

Pri vyšetrovaní prípadu Františka T. sa prišlo na to, že podobne sa obohacoval aj ďalší právnik – Gabriel P. V súčasnosti je už obvinený z podvodu v spolupáchateľstve a s ním ďalších šesť osôb. Františkovi T. hrozí v prípade preukázania viny väzenie na desať až 15 rokov, Gabrielovi P. tri až desať rokov. Vyšetrovanie by sa malo skončiť do konca roka, potom sa prípady dostanú na súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu