Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vláda chce zakázať reštitúcie pôdy na vybraných územiach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Reštituenti nebudú môcť od júna získať náhradné pozemky v niektorých vybraných katastrálnych územiach. Výnimkou budú iba tí žiadatelia, ktorí v nich pôdu už vlastnili v minulosti. Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes schválila vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Kabinet už skôr presadil sprísnenie pravidiel reštitúcií pozemkov po vlaňajších kontroverzných prevodoch pôdy na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).

Vláda vymedzila 119 katastrálnych území, v ktorých fond nebude môcť vo verejnom záujme ponúkať až na výnimky náhradnú pôdu. Dostali sa naň napríklad aj pozemky v podtatranských okresoch Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa či Liptovský Mikuláš.

Na parcelách vo vymedzených oblastiach sa podľa ministra pôdohospodárstva Vladimíra Chovana (ĽS-HZDS) v budúcnosti môže uvažovať napríklad o výstavbe diaľnic alebo priemyselných zón. "Mohlo by dochádzať k tendencii špekulácie s pozemkami. Je tam predpoklad, že tie pozemky (...) môžu mať vyššiu hodnotu ako je len cena poľnohospodárskej pôdy," povedal novinárom Chovan.

Náhradnú pôdu bude môcť reštituent podľa nových pravidiel získať najprv v katastrálnom území, v ktorom mu pôvodné pozemky vyvlastnili. Ak sa v ňom vhodná náhrada nenájde, SPF mu ponúkne pôdu v ďalších katastrálnych územiach v rámci okresu. Žiadateľ však nebude môcť získať parcely, ktoré ležia v oblastiach zo zoznamu schváleného vládou.

Zmeny pravidiel prideľovania náhradných pozemkov reštituentom navrhol Fico po spornom prevode pôdy vo Veľkej Lomnici a Starej Lesnej. Lukratívne pozemky pod Tatrami sa vraj najprv dostali za podozrivých okolností k reštituentom a následne ich za údajne zlomok trhovej ceny získala firma GVM. Pre podobný prevod štátnej pôdy pri podtatranskej obci Veľký Slavkov v roku 2007 prišiel o post ministra pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS), čo viedlo takmer k rozpadu vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu