Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ondava stále vyteká, voda ohrozuje okolité obce

Vyliata Ondava v Trebišove
Vyliata Ondava v Trebišove (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Záplavy na východe Slovenska ďalej ustupujú, pokračoval aj pokles hladín riek. Hasiči a obyvatelia počas včerajška odstraňovali následky povodní, vo viacerých obciach prečerpávali záplavovú vodu. Na Zemplíne však stále vyteká rieka Ondava cez pretrhnutú hrádzu a ohrozuje okolité obce.

Napätá je situácia v Krompachoch, kde o svoje majetky prišli obyvatelia rómskej osady. V Košickom kraji naďalej na viacerých miestach odčerpávajú vodu hasiči. "Čerpáme v Čani pri Košiciach či v obciach na Zemplíne," priblížil krajský riaditeľ hasičov v Košiciach Jozef Bodnár. Hasiči zatiaľ nemôžu čistiť studne, tie totiž stále zaplavuje spodná voda. Tá spôsobuje problémy aj na povrchu, po odčerpaní záplavovej vody sa totiž dáva do pohybu a objavuje sa na povrchu na najnižšie položených miestach.

Situácia sa zlepšila v obciach pri Košiciach. V Sadoch nad Torysou odčerpali aj za pomoci veľkokapacitného čerpadla z Česka väčšinu vody zo zaplavenej časti a ľudia sa dnes ráno vrátili do svojich domov. Podobne sú na tom aj iné obce v okolí Košíc, v Nižnej Myšli však došlo k ďalším zosuvom na svahu, na ktorom bolo koncom minulého týždňa staticky silne poškodených viacero domov.

Stále sa nepodarilo zastaviť vytekanie rieky Ondava na pretrhnutej hrádzi smerom k obciam v okrese Michalovce. Rieka si tu podľa Bodnára vytvorila nové koryto, k miestu sa navyše zatiaľ nedokáže dostať ťažká technika. "Nepomohlo by ani spúšťanie balvanov z vrtuľníkov, prúd by aj 500 kilové kamene odniesol," uviedol Bodnár. Záplavová voda pritom už ohrozuje viacero obcí v okolí, kde aj v noci na dnes evakuovali časť obyvateľov. Napätá situácia je v Krompachoch na Spiši. Asi 500 tamojším Rómov zaplavilo domy a rodiny prišli o svoj majetok. "Prichádzajú na náš úrad, žiadajú o peniaze, jedlo, my už však nemáme sily a prostriedky na pomoc pre nich," uviedla primátorka mesta Iveta Rušinová. Pomoc by preto podľa Rušinovej mali poskytnúť humanitné organizácie.

Množstvo práce čaká v najbližších dňoch vodohospodárov, niektoré rieky si totiž vytvorili nové korytá alebo stále pretekajú okolitým terénom. "Budeme vlastne obnovovať a čistiť korytá, opravovať hrádze, budú to veľmi náročné práce," uviedol Dušan Mydla z košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Vodohospodári tiež v najbližších dňoch skontrolujú stav hrádzí na vodných nádržiach, viaceré z nich totiž na východnom Slovensku zaznamenali rekordné prítoky či vôbec najvyššie hladiny počas ich prevádzky. Katastrofálne záplavy uplynulých týždňov vyvolali extrémne zrážky. Povodne si vyžiadali viacero ľudských životov. Pred vodou tiež museli byť evakuované tisícky ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu