Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ondava zaplavuje domy, evakuovali 200 ľudí!

Ondava stále vyteká cez pretrhnutú hrádzu
Ondava stále vyteká cez pretrhnutú hrádzu

KOŠICE - Rieka Ondava na južnom Zemplíne stále vyteká cez pretrhnutú hrádzu a ohrozuje obce v okolí. V noci preto museli evakuovať ďalších ľudí.

Vodohospodárom sa ešte v pondelok večer podarilo dokončiť prístupovú cestu k hrádzi a dnes ráno začali s opravou poškodeného miesta, podal Dušan Mydla zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. Hrádza by mala byť opravená do troch dní.

"Cestu sa nám podarilo vybudovať, aj miesto na otáčanie strojov pri pretrhnutej hrádzi, začíname navážať lomový kameň," uviedol Mydla. Hrádza je pretrhnutá na asi 30 metrovom úseku, Ondava si tam vytvorila nové hlavné koryto. Vodohospodárom podľa Mydlu pomáha najmä dobré počasie a ďalší pokles hladiny rieky. Tá od pondelka klesla o ďalších 60 centimetrov.

Vytekajúca voda z Ondavy pritom ďalej ohrozuje blízke obce, najmä Markovce, Malčice a Petríkovce. "Situácia je veľmi vážna, voda stúpa, zaplavuje ďalšie domy, miestami je už v obci meter a pol vody," uviedla starostka Malčíc Marta Tomková. Do školskej telocvične v obci sa presunulo 200 ľudí, ďalší sa odsťahovali k rodinám. Len v Malčiciach je zaplavených asi 120 domov.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu sú tretie, najvyššie stupne povodňovej aktivity pre vysokú hladinu na východnom Slovensku vyhlásené už len na riekach Latorica a Bodrog.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu