Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sudkyňu Benešovú degradujú, údajne neumožnila nahrávať pojednávanie

Sudkyňa Anna Benešová
Sudkyňa Anna Benešová

BRATISLAVA - Sudkyňu Krajského súdu v Bratislave Annu Benešovú pred odchodom na dôchodok preložia na okresný súd. Rozhodol tak dnes odvolací senát disciplinárneho súdu. Sudkyňu potrestal za to, že podľa neho zakázala dvom ľuďom nahrávať si ich pojednávanie. Benešová však tvrdila, že ju stíhali účelovo, aby ju odstavili z rozhodovania v prípadoch predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina.

Disciplinárny senát dnes potvrdil rozsudok prvostupňového senátu zo začiatku júla minulého roka, ktorý rozhodol o Benešovej preložení. Senát tak zamietol odvolanie sudkyne, podľa ktorej návrh na jej stíhanie vedenie Krajského súdu podalo po polročnej lehote od obdržania podnetu, ale aj odvolanie predsedníčky krajského súdu Gabriely Šimonovej. Tá pre Benešovú žiadala prísnejší trest, odvolanie zo sudcovskej funkcie.

"Predsedníčka senátu zmarila týmto účastníkom konania využitie ich ústavných práv," konštatoval predseda disciplinárneho senátu Pavol Polka. "Predseda senátu ani nemá zákonnú možnosť zakázať účastníkovi konania nahrať priebeh pojednávania," dodal. Sudcovia môžu podľa zákona rozhodovať len o tom, či sa môže pojednávanie nahrávať na kameru, alebo či sa z neho môže robiť zvukový či obrazovo-zvukový prenos.

Benešová, ktorú potrestali prvýkrát v jej 37-ročnej kariére, odmietla, že by sa previnila. "Ja sa nemám ani za čo hanbiť," tvrdila sudkyňa, ktorá zatiaľ rozhodovala v 17.000 sporoch. Vraj len poučovala o priebehu pojednávania jeho účastníkov a tí si jej vyjadrenie vyložili ako zákaz nahrávania. "Neočakávala som nejaké iné rozhodnutie, môžem povedať, že až horšie," reagovala na rozsudok.

Jej konanie senát označil za profesionálne zlyhanie. Trest však nesprísnil, zohľadnil dobré výsledky sudkyne. Okrem toho poznamenal, že preloženie je najmiernejší trest, teda slabší než zrážky z platu.

Benešová od začiatku procesu tvrdila, že údajný zákaz nahrávania bol len zámienkou na jej disciplinárne stíhanie, na základe ktorého jej vtedajší minister spravodlivosti Harabin pozastavil výkon funkcie. V skutočnosti ju vraj chceli potrestať za to, ako postupovala v inom prípade, v ktorom sa súčasný predseda Najvyššieho súdu súdil o ochranu osobnosti s denníkom Sme. Chcela si totiž v prípade, ktorý Harabin na prvostupňovom súde vyhral, vypočuť nových svedkov. Harabin obvinenia už v minulosti odmietol, podľa neho sudkyňa len chcela odviesť pozornosť od svojho previnenia.

Pojednávanie s Benešovou sledovali aj zástupcovia ambasády USA a mimovládnych organizácií. "Rozhodnutie bolo účelové, politicky a mocensky objednané," reagovala Zuzana Wienková z Aliancie Fair-play.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu