Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sudkyni, ktorá kritizuje vedenie justície, hrozí stíhanie

Katarína Javorčíková
Katarína Javorčíková

BRATISLAVA - Jednej zo sudkýň, ktorá verejne kritizuje vedenie ministerstva spravodlivosti a Najvyššieho súdu, hrozí trestné stíhanie.

Ministerstvo spravodlivosti totiž podalo podnet na sudkyňu za zneužitie právomoci verejného činiteľa v prípadoch, kde peniaze vymáhal jej exmanžel. Podľa denníkov Pravda a Sme ide o Katarínu Javorčíkovú z Krajského súdu v Bratislave a exekútora Františka Stránskeho. Sudkyňa podozrenia odmietla.

Ministerstvo v tlačovej správe tvrdilo, že podnet podali na základe výsledkov spoločnej kontroly so Slovenskou komorou exekútorov. Tá vraj ukázala, že sudkyňa umožnila vtedajšiemu manželovi, aby sa dostal k lukratívnym exekúciám. Tým si vraj mali prilepšiť o 1,31 milióna eur. Podľa ministerstva kontrola desiatok exekučných konaní ukázala nezrovnalosti v rokoch 1997 až 2001.

Polícia zatiaľ nikoho neobvinila. Javorčíková, hovorkyňa sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu, prípad považuje za vykonštruovaný. "Je to pokus o kriminalizáciu a škandalizáciu mojej osoby v súvislosti s mojimi aktivitami v súdnictve," uviedla pre Sme. Odmietla, že by svojmu exmanželovi pomohla dostať sa k lukratívnym exekúciám. Stránsky však pre Pravdu priznal, že mal na starosti niekoľko prípadov, v ktorých rozhodovala jeho vtedajšia manželka.

Javorčíkovej už pred desiatimi rokmi hrozilo trestné stíhanie. Podnet na ňu podal už nežijúci bývalý šéf Ústavu pamäti národa Ján Langoš. Podozrieval ju, že brala úplatky v prípade takzvaných Duckého zmeniek. V prípade zmeniek v hodnote stoviek miliónov korún, podpísaných niekdajším ministrom hospodárstva a exšéfom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Jánom Duckým, vraj rozhodla v neprospech plynární. Prokuratúra však nakoniec stíhanie sudkyne neodobrila. Najvyšší súd doposiaľ viaceré zmenky uznal za neplatné.

Javorčíkovej pre nové podozrenia hrozí pozastavenie sudcovskej funkcie. Disciplinárne stíhaní sú aj ďalší z predstaviteľov iniciatívy za zmeny vo vedení justície, niektorí tiež dočasne nemôžu súdiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu