Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Škody na cestách v Žilinskom kraji odhadujú na 1,1 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽILINA – Po ustálení počasia a poklese hladín vodných tokov sa cestári v Žilinskom kraji boria s upchatými priepustmi, trhlinami v cestách, odtrhnutými krajnicami, zosunutými svahmi či podmytými opornými múrmi popri vodných tokoch.

Povodňové škody na cestách II. a III. triedy v Žilinskom kraji odhadujú na viac ako 1,1 milióna eur. „Najvážnejšiu situáciu momentálne monitorujeme v kysuckej Snežnici, kde sa odtrhla cesta, došlo k narušeniu a deštrukcii regulácie potoka, poškodeniu a obnaženiu splaškovej kanalizácie. Cestu sme označili a premávku presmerovali do jedného jazdného pruhu. Predpokladaná celková škoda na tomto mieste je 330-tisíc eur,“ uviedol riaditeľ žilinskej krajskej správy ciest Milan Puchoň. Ďalšou výraznou škodou za približne 160-tisíc eur je podmytie cesty v Novej Bystrici - Vychylovke, kde došlo nielen k prepadnutiu krajnice, ale aj k obnaženiu plynovodu. Na Kysuciach hlásia cestári problémy aj na cestách v Povine a Dolnom Vadičove.

V Hornom Považí doposiaľ zaznamenali sedem problematických miest na cestách III. triedy v Ďurčinej, Stráži, Varíne, Lietave, Belej, Kotrčinej Lúčke a Zástraní. Najčastejšie ide o zanesené a nefunkčné priepusty, podľa prvých odhadov škody dosiahli 42-tisíc eur.

V regióne Turca zasiahlo nepriaznivé počasie cesty v obciach Jasenovo, Necpaly, Ivančiná, Konská, Sklené a Kaľamenová. Medzi obcami Turčianska Štiavnička a Sklabinský Podzámok došlo k podmytiu a narušeniu statiky oporného múru pri mostnom objekte, škodu odhadli na 30-tisíc eur.

Oravskí cestári monitorujú povodňové problémy na cestách II. triedy v Podbieli a Habovke a cestách III. triedy v Žaškove, v Dolnom Kubíne - Gäceli, Veličnej, Pokryváči, Leštinách, Pribiši, Hruštíne, Oravskom Veselom, Rabčiciach, Beňadove, Sihelnom a Lomnej. Najväčšie škody, každá vo výške približne 200-tisíc eur, sú pri zosuve ciest v Hruštíne a v Ústí nad Priehradou.

Na Liptove zistili zatiaľ iba poškodenie cestného priepustu v Lúčkach, kde sa vylial miestny potok. Vybudovanie nového rámového priepustu si vyžiada náklady asi 25-tisíc eur.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu