Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Máj bol na Slovensku najdaždivejší od roku 1871

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko zažilo tento rok zrejme najdaždivejší máj od začiatku meteorologických meraní v roku 1871. Úhrn zrážok pravdepodobne výrazne presiahne doterajší rekord z roku 1939, keď napršalo v priemere na každý meter územia 165 litrov vody.

Dnes to po vyhodnotení predbežných údajov povedal klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Je podľa neho možné, že máj prekonal aj historicky najdaždivejší mesiac - október z roku 1974.

Výdatné dažde spôsobili na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách rozsiahle záplavy. Po krátkom upokojení v závere mája sa najmä počas predchádzajúcej noci a dnešného dňa vyliali toky v mnohých slovenských regiónoch a záchranári evakuovali stovky ľudí.

"Minimálne možno hovoriť o mimoriadnej, ale na mieste je aj označenie extrémna situácia," zhrnul Faško. Napríklad v Rimavskej Sobote podľa neho napršalo 250 milimetrov zrážok, zatiaľ čo bežný priemer je na úrovni 60 milimetrov. Doterajší rekord bol v Rimavskej Sobote nameraný v roku 1939, a to 162 milimetrov. Ešte výraznejší posun nastal napríklad v obci Somotor neďaleko Kráľovského Chlmca na juhovýchode. V roku 1940 tam napršalo v máji 129 milimetrov, tento rok 226 milimetrov.

Celoslovenský priemer pravdepodobne prekročí hranicu 200 milimetrov, poznamenal Faško. V októbri 1974 spadlo na každý meter územia Slovenska 198 litrov vody. Keďže dažde pokračujú aj v úvode júna, v Rimavskej Sobote už chýba len 61 milimetrov do naplnenia normálneho stavu zrážok za celý rok, dodal klimatológ.

Daždivé počasie pritom zasiahlo krajinu v posledných mesiacoch opakovane. Toky sa rozvodnili v období vlaňajších Vianoc, následne po Novom roku a dažde zdvihli hladiny riek a potokov aj v polovici apríla. Príčinou sú tlakové níže, ktoré vznikali nad Stredomorím a dostávali sa nad slovenské územie, povedal Faško. Výdatné dažde mohlo spôsobiť podľa neho globálne otepľovanie. V ovzduší je totiž vyššie množstvo vodných pár, než v minulosti, dodal.

Ľudí by pred povodňami, ktoré z výdatných dažďov vznikli, podľa Faška zrejme neochránili ani rozsiahlejšie protipovodňové opatrenia. "Toto množstvo zrážok, ktoré teraz spadlo, by tú povodňovú situáciu navodilo tak, alebo tak," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu