Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľnohospodári rátajú škody v desiatkach miliónov

Na Slovensku zaplavilo šestinu celkovej ornej pôdy
Na Slovensku zaplavilo šestinu celkovej ornej pôdy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dažde v posledných týždňoch spôsobili poľnohospodárom na Slovensku škody za desiatky miliónov eur. Nepriaznivé počasie podmáčalo alebo zaplavilo 150.000 hektárov poľnohospodárskej pôdy, čo je asi šestina celkovej plochy ornej pôdy. Informovala o tom dnes Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Farmári chcú o pomoc požiadať aj vládu, minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan dnes na jej rokovaní navrhol založiť krízový fond. "Hovoríme, keďže poznáme jednotlivé výmery jednotlivých plodín, zhruba o škode, ktorá sa pohybuje od 33 miliónov eur až po zhruba 90 miliónov eur," poznamenal predseda SPPK Milan Semančík, podľa ktorého presnejšie straty budú vyčíslené po žatve. Zaplavené alebo podmáčané boli polia, na ktorých rastie pšenica, jačmeň, raž, kukurica, slnečnica, repka či zemiaky. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov sú vraj vyčíňaním počasia ohrození farmári na celom Slovensku.

"V minulosti to bolo tak, že zrážky lokálne zasiahli určitú časť územia," dodal Semančík. Škody SPPK odhadla ku koncu mája. Môžu byť však podľa Semančíka ešte vyššie, keďže na Slovensku naďalej prší a v týchto dňoch sa opäť vyliali viaceré toky na východe, ale aj na juhozápade Slovenska. Vyčíňanie počasia neumožnilo podľa Semančíka navyše obsiať 17.300 hektárov plôch. Farmári taktiež nemôžu pre nepriaznivé poveternostné podmienky použiť chemické postreky. Poľnohospodári sa tak obávajú, že úrodu poškodia plesne či iné choroby.

SPPK zatiaľ nevedela povedať, či sa ťažkosti poľnohospodárov premietnu aj do cien potravín. "Bude pre nás podstatná aj bilancia úrod v okolitých krajinách, pretože sme na otvorenom trhu, takže nemôžeme hovoriť len o bilancii za Slovenskú republiku," spresnil Semančík.

Pre ťažkosti poľnohospodárov sa chce komora obrátiť o pomoc na vládu. Od vlády pre farmárov požadujú priame odškodnenie, odpustenie daní z pôdy zo zmáčaných alebo zaplavených plôch či vytvorenie rizikového fondu.

Práve myšlienku krízového fondu rizík na dnešnom rokovaní kabinetu Roberta Fica presadzoval minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (ĽS-HZDS), ktorý chce vypracovať návrh zákona. V budúcnosti by sa mal podľa neho vytvoriť fond s prostriedkami zo štátneho rozpočtu, ktorý by pri odškodňovaní zohľadňoval aj to, či bol postihnutý poľnohospodár poistený. "O to nám ide, aby sme tých, ktorí práve teraz majú problémy, tých aby sme odškodnili," povedal novinárom. Dodal však, že v budúcnosti by sa mali podobné situácie riešiť systémovo.

Škody pre zrážky a nárazový vietor rátajú aj lesníci. Lesy SR podľa skorších informácií hovorkyne Veroniky Petríkovej evidujú 280.000 metrov kubických padnutého dreva. Povodne zničili aj lesné cesty a malé vodné toky v majetku Lesov SR. Stratu za apríl a máj vyčíslili na viac ako 2,5 milióna eur.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu