Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rieky stúpajú, v Trebišovskom okrese mimoriadna situácia

Povodeň hrozila aj pred dvomi týždňami
Povodeň hrozila aj pred dvomi týždňami (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na juhu východného Slovenska opäť hrozia povodne. Po dažďoch sa zdvihli hladiny riek, na niektorých miestach je riziko zosuvu hrádzí.

Najhoršia situácia trvá v okrese Trebišov, kde záchranári začali so spevňovaním premočených hrádzí a s pomocou vojska budujú pieskové zábrany. V okrese, kde zaplavilo niektoré obce, počas dňa vyhlásili mimoriadnu situáciu.

"Máme problémy na hrádzach na Latorici a Ondave, tam sú nasadení ľudia na pieskovanie a spevňovanie hrádzí, v noci má totiž voda zase stúpnuť," uviedol prednosta obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci. Vodohospodári musia podľa Puciho na dvoch miestach spevňovať hrádzu na Latorici, aby zabránili jej prípadnému zosuvu a následnému vyliatiu rieky. Tretí, najvyšší stupeň povodňovej aktivity platí na časti riek Olšava, Hornád, Torysa a Roňava.

Z koryta sa už vyliala rieka Roňava, voda zasiahla viacero okolitých obcí. Zaplavené boli domy a záhrady napríklad v obciach Michaľany, Kuzmice Slivník, Kazimír či Čerhov. Väčšinu vody sa počas dňa z obcí podarilo odčerpať, poznamenal Puci.

V regióne nasadili 80 vojakov, ktorí pri obci Zemplínske Hradište, časť Július, ukladajú vrecia s pieskom. Na zásah je navyše pripravených viac ako 3000 vojakov s asi 1000 kusmi ťažkej techniky a tiež vrtuľníky vzdušných síl, informoval hovorca armády Milan Vanga.

"Situácia je vážna, 24 hodín nám už prší a celé povodie je nasýtené aj z predchádzajúceho obdobia, navyše, riečne hrádze sú už tri týždne namáhané," uviedol Dušan Mydla z košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Naopak, pokojnejšia situácie bola zatiaľ v iných regiónoch krajiny. V Banskobystrickom kraji podľa krajského hovorcu hasičov Miroslava Podhradského čerpali v priebehu dňa hasiči vodu z niekoľkých zatopených pivníc najmä v okresoch Veľký Krtíš a Lučenec. Žiadne mimoriadne udalosti ani vyhlásenie povodňových stupňov v obciach však hasiči nezaznamenali.

Miestne problémy spôsobuje voda aj v Nitrianskom kraji. Vodou a bahnom bola napríklad zaplavená cesta medzi Kostoľanmi pod Tríbečom a Ladicami a medzi Ladicami a Nevericami. V Nevericiach tiež pre provizórne hrádze z piesku zúžili cestu.

Krajina sa ešte úplne nespamätala z nedávnych rozsiahlych záplav, ktoré vyvolali dlhotrvajúce intenzívne dažde. Rozvodnené rieky pretrhli niektoré hrádze a vyliata voda ohrozovala viacero obcí a miest. Povodne zničili niektoré úseky. ciest, mosty a lávky, poškodili riečne brehy, spôsobili tiež škody poľnohospodárom.

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu bude daždivé počasie pretrvávať aj ďalšie dni. Vyskytnúť sa môžu tiež búrky. Vyjasniť by sa malo až koncom týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu