Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Evakuácia v Mani: Ohrozených je až 700 obyvateľov!

Povodne sužujú takmer celé Slovensko
Povodne sužujú takmer celé Slovensko

MAŇA/KOŠICE - Hasiči dnes dopoludnia začali evakuovať obyvateľov z obce Maňa pri Šuranoch, kde voda z rieky Žitava preteká cez hrádze. Potvrdil to starosta Mane Igor Sádovský.

Ohrozených je podľa neho 300 až 700 ľudí. Koľko domov by voda mohla nakoniec zaliať, si zatiaľ netrúfol odhadnúť. Približne 150 občanov už ráno muselo pre záplavy opustiť svoje domovy aj v blízkej obci Hul.

Voda v okolí obcí Hul a Maňa zaliala podľa hasičov aj prístupové cesty. "Je to neprístupné od Veľkej Mani aj od obce Hul," povedal operačný dôstojník novozámockých hasičov. Problémy majú podľa hasičov viaceré obce tohto novozámockého regiónu, od skorého rána napríklad zápasia s povodňovou vlnou aj v obci Podhájska so známym termálnym kúpaliskom.

"Najhoršia situácia je v tejto chvíli v okolí Nových Zámkov predovšetkým na rieke Žitava, kde sa rieka odkláňa zo svojho starého koryta na nový kanál na rieku Nitra," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Obec Hul je podľa neho v takzvanom evakuačnom režime. "To isté platí aj o obciach nad ňou," dodal.

Na východe sa očakáva kulminácia riek. Ešte v utorok večer svoje obydlia tiež museli opustiť stovky obyvateľov rómskych osád v obciach Jarovnice a Svinia. Po tom, čo v noci na východe prestalo pršať, miestne potoky klesli a obyvatelia sa vrátili do svojich domov. V Jarovniciach voda jednu z chatrčí strhla.

Napätá situácia je naďalej v okrese Trebišov. "V obciach sa to pomaly zlepšuje, zvyšuje sa však Ondava a Latorica, musíme preto ďalej spevňovať a navyšovať hrádze," uviedol prednosta obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci. Na niektorých hrádzach, ktoré oslabili nedávne povodne, by totiž mohli hroziť ich pretrhnutie, poznamenal.

Komplikovaná situácia je aj na severe východného Slovenska, najmä v okrese Bardejov. Pre strhnuté cesty boli od sveta odrezané niektoré obce, napríklad Livov a Livovská Huta.

Povodne spôsobujú problémy v ďalších regiónoch. Hasiči čerpali vodu a budovali pieskové hrádze na juhu stredného Slovenska a na severozápade krajiny. V menšej miere než v iných regiónoch zasahovali hasiči v Trnavskom kraji. Vodu čerpali zo suterénu firmy v Piešťanoch, zo zaplavenej komunikácie v Čiernej Vode v okrese Galanta či v Topoľníkoch neďaleko Dunajskej Stredy. Informoval o tom krajský hovorca hasičov Ivan Peťko. Naopak žiadne výjazdy nemali zatiaľ hasiči v Bratislavskom kraji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu