Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rómovia sa vrátili do osád, dve chatrče voda úplne zničila

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SABINOV – Rómovia z osád v obciach Jarovnice a Svinia, ktorých v noci pred veľkou vodou presťahovali starostovia do školy, komunitného centra a kultúrneho strediska, sú už späť doma.

O strechu nad hlavou prišli dve rodiny z Jarovníc, ktorým spadli chatrče. Starosta Marián Kyjovský má starosť navyše, kde im pozháňa unimobunky. Uviedol, že zatiaľ nevie, koľko ľudí žilo v týchto nestabilných domoch pri potoku. Obáva sa však najhoršieho, že pri ďalších dažďoch môžu podobne dopadnúť aj ďalší osadníci. V obci naďalej trvá tretí stupeň povodňovej aktivity. Hoci rieka Svinka postupne klesá, čistiareň odpadových vôd je zaliata a všetka technika je uväznená pod asi metrom vody. Ďalšie škody očakáva starosta na miestnych komunikáciách. Do akej miery, uvidí sa až po ich vyčistení.

Starostka obce Svinia Agnesa Uličná sa rozhodla v utorok večer evakuovať celú rómsku osadu, vyše 500 ľudí. Prenocovali v škole a komunitnom centre. Dnes ráno sa vrátili do osady, čakali ich tam nánosy blata. Občania z obce majú zatopené pivnice, z ktorých čerpajú vodu. Podľa starostky „Svinka je plná vody, jej sila je neskutočná, zatiaľ klesá iba pozvoľna,“ priblížila aktuálny stav. Ani tu najvyšší stupeň ohrozenia zatiaľ neplánujú zrušiť.

V meste Sabinov sa dnes predpoludním situácia začala upokojovať. Torysa klesla z 320 na 290 centimetrov a prestala ohrozovať príbytky občanov. Škody narobil aj Jakuboviansky potok v mestskej časti Orkucany. Ako uviedol Juraj Vrábeľ z odboru civilnej ochrany, voda sa dostala do domov a záhrad na uliciach Pod Švabľovkou, Hollého, Komenského a do viacerých záhradkárskych osád. Noc mali ťažkú, hasiči spolupracovali s mestskými organizáciami služieb, ktoré poskytli aj techniku. Situácia je momentálne stabilizovaná. V meste aj v celom okrese platí tretí stupeň povodňovej aktivity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu