Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Polícia zmenila názor, za nelegálny výrub nik nepyká

Po rokoch zostali len pne v tráve. Zobraziť galériu (9)
Po rokoch zostali len pne v tráve.

VEĽKÁ LOMNICA – Ešte v roku 2007 polícia tvrdila, že starosta Veľkej Lomnice Milan Hrivňák spáchal trestný čin. Bez akéhokoľvek povolenia dal vyrúbať 53 stromov. Dnes sú už pne vzácnych drevín zarastené trávou a názor polície je opačný. Starosta je podľa nej nevinný.

Obyvatelia Jilemnického ulice si po zásahu pilčíkov na jar 2007 dlho zvykali na nový vzhľad ulice. Až 53 stromov vtedy na pokyn starostu zrezali a ďalších 63 „ošetrili“ tak, že mnohé z nich o pár mesiacov úplne vyschli. „Podal som trestné oznámenie,“ tvrdí Štefan Kiška, pred ktorého domom dodnes stoja ako memento tri vyschnuté brezy. Polícia mu vtedy odpovedala, že starostu trestne stíha.

„Pri neodbornom oreze 63 a nepovolenom výrube 53 drevín došlo k porušeniu zákona. Obvinený svojim konaním spôsobil Slovenskej republike spoločenskú škodu za vyše 1,4 milióna korún,“ uviedol v liste Štefanovi Kiškovi popradský vyšetrovateľ. Po rokoch však polícia vo svojom oficiálnom stanovisku tvrdí, že „neboli naplnené všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu a vyšetrovateľ preto trestné stíhanie starostu zastavil.“

„Ako je možné, že za takýto drastický výrub stromov nikto nenesie zodpovednosť? Prečo polícia zmenila svoj názor? Myslím, že sú za tým známosti. Inak si to neviem vysvetliť,“ tvrdí obyvateľ Veľkej Lomnice Ján Kiška. Jeho menovec Štefan Kiška upozorňuje na desiatky podobných prípadov, kedy už pri výrube jedného alebo dvoch stromov čakalo vinníka stíhanie a minimálne vysoká pokuta. „Napokon to tu vyzerá tak, ako keby sa tie stromy zrezali sami.“

Čo sa stalo v čase medzi vznesením obvinenia a zvláštnym zastavením trestného stíhania, by mohol povedať starosta Veľkej Lomnice Milan Hrivňák. Ten však s novinármi na túto tému nekomunikuje a v obci sa im dokáže vyhýbať aj celé hodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu