Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vysokoškolská reforma zrejme definitívne pochovaná

Minister školstva zákon o študentských pôžičkách do konca volebného obdobia nepredloží, chýba mu podpora ANO.
Minister školstva zákon o študentských pôžičkách do konca volebného obdobia nepredloží, chýba mu podpora ANO.

BRATISLAVA - Vysokoškolská reforma, ktorá sa spájala so zákonom o študentských pôžičkách, je zrejme definitívne pochovaná. V súčasnej situácii minister školstva Martin Fronc určite opätovne nepredloží túto normu na rokovanie, povedala pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva školstva Monika Murová.

Odmietavý postoj Aliancie nového občana (ANO) k tomuto zákonu totiž bráni jeho presadeniu, čo potvrdil aj vicepremiér a podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš. Premiér Mikuláš Dzurinda pritom presadzoval, aby sa koalícia pokúsila normu opakovane podporiť.

Ak však ANO svoj postoj nezmení, tak Fronc zákon nepripraví. Urobí tak len za predpokladu, že bude mať určite podporu 76 poslancov, dodala Murová. Líder KDH Pavol Hrušovský chce túto tému ešte raz otvoriť na rokovaní Koaličnej rady. Je za to, aby si koaliční partneri definitívne vyjasnili svoje stanoviská.

Koalícia bude musieť zrejme diskutovať aj o pozmeňujúcom návrhu poslanca KDH Františka Mikloška, cez ktorý sa minister Fronc snaží zaviesť motivačné a prospechové štipendiá pre vysokoškolákov. Mali by ich dostávať tí najlepší študenti. Hoci o tejto svojej iniciatíve kresťanskí demokrati nehovorili s koaličnými partnermi vopred, Fronc je presvedčený, že získa dostatočnú podporu v parlamente.

"Neviem si predstaviť, že by niekto takýto návrh nepodporil," vyhlásil minister. Poslankyňa ANO a členka parlamentného výboru pre vzdelávanie Beáta Brestenská však tvrdí, že KDH ich týmto návrhom prekvapilo. "Je veľmi narýchlo pripravený, opäť bez ďalšieho backgroundu," dodala poslankyňa. Tiež pripomína, že súčasná úroveň vysokých škôl je rôzna, teda aj výkony študentov sú neporovnateľné. Ak sa Koaličná rada dohodne a nájde sa podpora pre tento návrh, tak ho ANO možno podporí. "V týchto podmienkach je to ale nereálne," dodala Brestenská.

KDH zase nepodporí Brestenskej návrh o spoplatnení externého štúdia. Predložiť by ho chcela po letných prázdninách. ANO chce pre túto novelu vysokoškolského zákona nájsť dostatočnú podporu. Minister školstva však už avizoval, že je proti nej. Fronc tvrdí, že zavedením poplatkov pre externých študentov by sa mohlo ešte viac vytlačiť na okraj denné štúdium a okrem toho by tento návrh mohol byť aj protiústavný. "Existovali by totiž rovnakí občania, na ktorých by sme sa rôzne pozerali," dodal minister.

Brestenská oponuje, že je to otázka zlého vnímania externého štúdia. To by podľa nej malo byť chápané ako štúdium pre podporu praxe, aby sa zvýšila kvalifikácia už zamestnaných. Poslankyňa preto tvrdí, že pri externistoch by mal byť predpoklad, že už zarábajú. "Z tohto pohľadu nepôjde o žiadne znevýhodnenie," dodala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu