Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Fronc: Najlepší vysokoškoláci by mali dostávať motivačné štipendiá

Martin Fronc
Martin Fronc

BRATISLAVA - Najlepší vysokoškolskí študenti by mali dostávať motivačné a prospechové štipendiá. Stane sa tak, ak poslanci schvália pozmeňovací návrh poslanca KDH Františka Mikloška k novele vysokoškolského zákona, ktorým sa parlament bude zaoberať už na júnovej schôdzi.

Tento návrh podporuje aj minister školstva Martin Fronc, ktorý motivačné štipendiá považuje za jeden z najdôležitejších nástrojov pre kvalitné fungovanie vysokých škôl. Fronc zdôraznil, že v princípe je Mikloškov návrh zhodný s tým, ktorý rezort navrhoval v zákone o študentských pôžičkách. Keďže táto norma neprešla, snaží sa minister o presadenie štipendií takýmto spôsobom.

Minister zatiaľ nechcel na tlačovej besede konkretizovať, aký objem finančných prostriedkov bude potrebný na štipendiá. Fronc však chce, aby ich výška bola pre najlepších študentov príťažlivá, aby ich motivovala podávať dobré výkony. Odhaduje, že by mesačne mohli dostávať dvetisíc korún, možno aj viac. Minister predpokladá, že štipendiá by mohli dostávať vysokoškoláci od nového akademického roka 2005/2006. Financovať by ich chcel z 300-miliónovej rezervy rezortu školstva, s ktorými sa počítalo po schválení zákona o študentských pôžičkách.

Fronc však zdôraznil, že na štipendiá by určite tento rok nešlo až tak veľa peňazí, počíta s niekoľkými desiatkami miliónov. Od budúceho roka ich chce financovať pomocou navýšeného rozpočtu pre rezort školstva. O finančnom zabezpečení však musí ešte rokovať s ministrom financií Ivanom Fronc zdôraznil, že Mikloškov návrh je veľmi krátky a je potrebný na to, aby sa pri zavedení systému motivačných štipendií mohol minister oprieť o zákon.

"Neviem si predstaviť, že by niekto takýto návrh nepodporil," povedal. Naopak minister nepodporuje iniciatívu poslankyne ANO Beáty Brestenskej, ktorá chce predložiť ďalšiu novelu vysokoškolského zákona, ktorou by sa spoplatnilo štúdium pre externistov. Fronc to odmieta a okrem iného tvrdí, že zavedenie poplatkov pre externých študentov by mohlo ešte viac vytlačiť na okraj denné štúdium. Zároveň sa domnieva, že by mohol takýto návrh spôsobiť aj ústavný problém.

"Existovali by totiž rovnakí občania, na ktorých by sme sa rôzne pozerali," dodal minister, ktorý upozornil, že v súčasnosti sú mnohí externisti čerství absolventi stredných škôl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu