Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počas amnestie sa vyzbieralo 4368 zbraní

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Polícia počas zbraňovej amnestie od novembra do konca mája vyzbierala 4368 zbraní, čo je o štvrtinu viac než pri predchádzajúcej dvanásť mesiacov trvajúcej amnestii v rokoch 2005 a 2006. Vtedy sa jej do rúk dostalo 3490 zbraní. Novinárov o tom dnes informoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Medzi zbraňami, ktoré majitelia priniesli na políciu, prevládali krátke a dlhé guľové zbrane.

Majitelia nezákonných zbraní po odovzdaní zbrane dostali potvrdenie. V prípade, že ňou nebol spáchaný žiadny trestný čin, môžu dodatočne požiadať o jej zaevidovanie. Ak tak nespravia, výzbroj prepadne štátu. Podľa skorších vyjadrení polície však väčšina majiteľov žiada o ich evidenciu, nechá si ich prerobiť, alebo ich prevedie na človeka so zbrojným preukazom.

Odovzdaním nelegálnej zbrane sa vyhol jej vlastník hrozbe niekoľkoročného trestu, ktorý môže súd udeliť za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie zo zbraňami.

Polícia chcela zavedením dočasnej beztrestnosti majiteľov nelegálnych zbraní znížiť počet výzbroje a streliva medzi obyvateľstvom a zistiť, či niektorá z odovzdaných zbraní nebola použitá pri trestnej činnosti.

Zbraňová amnestia sa uskutočnila viackrát aj v susednom Česku. Počas jej posledného, vlaňajšieho tretieho kola, sa vyzbieralo 7897 kusov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu