Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Polícia zbiera zbrane, končí sa zbraňová amnestia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dnes o polnoci sa na Slovensku skončí takzvaná zbraňová amnestia. Možnosť bez vysvetľovania a postihov odovzdať nelegálne držané zbrane mali Slováci od začiatku novembra. Polícia počas siedmich mesiacov vyzbierala stovky zbraní a tisícky kusov streliva.

Priznaním nezákonných zbraní sa ich majitelia vyhli niekoľkoročnému trestu, ktorý hrozí za nedovolené ozbrojovania a obchodovania zo zbraňami. Medzi vyzbieranou výzbrojou podľa skorších informácií polície prevažovali dlhé guľové a brokové zbrane, nechýbali guľomety či raritné kúsky samopalov alebo revolverov.

Druhým kolom zbraňovej amnestie chce polícia znížiť počet výzbroje a streliva medzi obyvateľstvom. Policajné expertízy by zasa mali zistiť, či niektorá z odovzdaných zbraní nebola použitá pri trestnej činnosti. Po odovzdaní zbrane jej vlastník dostane potvrdenie a môže požiadať o jej dodatočné zaevidovanie.

V prípade, že tak nespraví, výzbroj prepadne štátu. Na Slovensku nelegálne držané zbrane mohli ich majitelia beztrestne priznávať na polícii po prvý raz v rokoch 2005 a 2006. Počas 12-mesačnej lehoty sa vtedy vyzbieralo 3469 zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu