Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spôsobujú povodne na východe holoruby?

Do opráv ciest budú musieť investovať 62 miliónov korún!
Do opráv ciest budú musieť investovať 62 miliónov korún!

PREŠOVSKÝ KRAJ - Povodne im poriadne zamotali hlavu. Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude musieť do odstraňovania škôd na cestách investovať 62€miliónov korún! Ochranári pritom tvrdia, že povodne sa budú "vďaka" holorubom pravidelne opakovať.

Najviac je poškodený úsek medzi Pečovskou Novou Vsou a Ľutinou. "Cesta je zničená na štyroch miestach," pripomenul predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Spolu je zničených 26 úsekov ciest. Podľa ochranárov majú povodne na svedomí najmä holoruby. Združenie VLK z Tulčíka (okr. Prešov) už dlhšie apelovalo, že povodne skôr alebo neskôr prídu. "Po výdatných, no nie neobvyklých zrážkach, sa rozvodnil potok Ľutinka. VLK už skôr upozorňoval na možné riziká pri ťažbe holorubov. Podľa plánu, ktorý umožňuje vyťažiť až 2,5-krát viac dreva ako dosiaľ, sa postupuje už druhý rok. Očakávame, že s pribúdajúcou ťažbou sa situácia bude zhoršovať," skonštatovali ochranári.

P. Chudík nevie, či povodne majú na svedomí práve holoruby. "Nie som odborník v tejto oblasti," pripomenul predseda. Povodní je však v Prešovskom kraji čoraz viac a miestni majú strach, že voda sa do ich príbytkov bude dostávať čoraz častejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu