Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záplavy: Zničilo cesty za 46 miliónov!

V Pečovskej Novej Vsi zničilo aj most a cestu.
V Pečovskej Novej Vsi zničilo aj most a cestu.

PREŠOVSKÝ KRAJ - Škody rátajú v desiatkach miliónov. Tie, ktoré spôsobili rozvodnené potôčiky a rieky v závere minulého týždňa, si len na opravách ciest II. a III. triedy v Prešovskom kraji vyžiadajú náklady 46 miliónov korún. Vodný živel pritom stále útočí, o čom sa v nedeľu v noci presvedčili v okrese Humenné.

"Ide len o hrubý odhad všetkých škôd," poznamenala na margo škody na cestách hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková. Najhoršia situácia je podľa nej medzi Pečovskou Novou Vsou a Ľutinou (okr. Sabinov) a Vyšným Slavkovom a Spišským Podhradím. "Tieto úseky sú úplne neprejazdné, lebo voda ich zničila na viacerých miestach," vysvetlila hovorkyňa. Na druhom úseku musia vodiči prekonávať až 35-kilometrovú obchádzku. "Nie všetci to rešpektujú, niektorí chodia aj po podmytej ceste a hrozí, že sa pod nimi preborí," upozornila Fitzeková.

Vo všetkých 42 postihnutých obciach odstraňovali následky povodní aj včera. Niekde je už situácia stabilizovaná, ale napríklad do Olejníkova (okr. Sabinov) musia voziť pitnú vodu v cisternách. "Studne sú zanesené, voda z nich sa nedá vôbec používať," informovala starostka obce, kde je stále vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity, Eva Bartošová. Niektorí obyvatelia majú dokonca doteraz vodu v pivnici. "Snažili sme sa ju odčerpať, ale kým sú hladiny okolitých potokov vysoko, nemá to žiaden zmysel, lebo vzápätí opäť stúpa," hovorí Mikuláš Hrabčák (72).

Starosti majú aj v okrese Humenné. Cez štyri obce, Ohradzany, Maškovce, Sopkovce a Vyšný Hrušov sa v nedeľu v noci prehnala prietrž mračien, zaplavila 30 objektov, pivnice a záhrady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu