Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prielom hrádze na Ondave čiastočne opravili

Pretrhnutá hrádza na rieke Ondava
Pretrhnutá hrádza na rieke Ondava

KOŠICE - Vodohospodárom sa počas víkendu podarilo čiastočne opraviť prielom hrádze na Ondave pod Trebišovom. Pretrhnuté miesto, široké niekoľko desiatok metrov, zasypali kameňom a voda už do okolia nevyteká, len presakuje, povedal dnes Dušan Mydla zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. Hladiny riek na východnom Slovensku ďalej mierne klesli.

"Najväčšiu poruchu hrádze na Ondave sa nám podarilo zasypať lomovým kameňom, v opravách budeme ďalej pokračovať," uviedol Mydla. Veľké kusy kameňa podľa Mydlu trhlinu zatiaľ úplne neutesnili, voda preto ešte miestami presakuje, jej výtok do okolia sa však výrazne znížil. Vodohospodári si k miestu prielomu museli vybudovať novú provizórnu cestu, po hrádzi totiž pre podmočenie ťažké mechanizmy nemohli jazdiť.

Počas víkendu sa tiež podarilo opraviť tri pretrhnuté miesta na hrádze na rieke Trnávka tiež v blízkosti Trebišova. Vodohospodári ešte musia opraviť iný umelý prielom na hrádzi na Ondave.

Pokles vody sa už v regióne prejavil aj v pravdepodobne najviac postihnutej obci Borša. "Voda klesla v časti Malá Borša o 70 percent, cesta je však ďalej miestami zaplavená, odtiekla však aspoň z domov," uviedla starostka obce Mária Kováčová. V Malej Borši žije približne 300 ľudí, počas uplynulého týždňa sa v nej ľudia pohybovali len na člnkoch. Malá Borša je jedným z najnižšie položených miest v regióne a voda tam podľa Kováčovej prirodzene steká. Škody v obci dosiahli približne 35.000 eur, poznamenala Kováčová.

Povodňová situácia sa tak na východe krajiny stabilizuje. Na väčšine riek je podľa vodohospodárov mierny pokles hladín. Armáda by dnes mala postaviť ženijný most v obci Bukovce pri Stropkove, kde pôvodný cestný most strhla miestna riečka a od sveta ostalo odrezaných asi 80 obyvateľov obce.

Záplavy, ktoré zasiahli Slovensko a ďalšie okolité štáty najmä v minulom týždni, spôsobila vlna intenzívnych dažďov. Obete na životoch na Slovensku záchranári nepotvrdili. Voda zaplavila rozsiahle poľnohospodárske plochy, pivnice, záhrady a rodinné domy v desiatkach obcí a poškodila viacero úsekov ciest, hrádzí a korýt riek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu