Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vydával sa za šejka, podvodom získal vyše pol milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Na 15 rokov najprísnejšieho väzenia odsúdil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 35-ročného Ľubomíra L. z tohto mesta. Uznal ho za vinného z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu a prečinu podvodu. Ľubomír L. svojím konaním slovenským a českým občanom spôsobil škodu viac ako 530-tisíc eur (16 miliónov korún).

Podviedol i spoločnosť Donotel Brezno, ktorej nezaplatil za ubytovacie a stravovacie služby v hoteli na Donovaloch. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obhajca obžalovaného sa odvolal hneď po jeho vyhlásení.

Tak voči slovenským ako aj českým občanom vystupoval Ľubomír L. ako podnikateľ pôsobiaci v Spojených arabských emirátoch. Koncom roku 2003 takto ponúkol istému 50-ročnému Banskobystričanovi pomoc pri hľadaní odberateľa produkcie jeho firmy. Zároveň mu navrhol – v záujme získania dôvery arabských partnerov – investovať formou pôžičky peniaze do bližšie nešpecifikovaného obchodu. Peniaze navyše sľúbil zhodnotiť 25-percentným úrokom. Od Banskobystričana takto na dva razy získal viac ako 99-tisíc eur (tri milióny korún). Poškodený svoje peniaze doteraz nevidel rovnako, ako aj dve ženy z Bratislavy a Modrého Kameňa, od ktorých obžalovaný pod zámienkou zhodnotenia vysokým úrokom získal v roku 2006 vyše 55-tisíc eur (1,66 milióna korún).

V Českej republike sa Ľubomír L. začal etablovať začiatkom roku 2005 tiež ako podnikateľ pôsobiaci v Spojených arabských emirátoch. Vystupujúc ako predstaviteľ firmy podnikajúcej v oblasti obchodu s ropou, zlatom, diamantmi a v oblasti zhodnocovania investícií, splnomocnil 41-ročného Josefa Vavříka na výhradné zastupovanie aktivít firmy zo Spojených arabských emirátov v Českej republike. Spoločnosť mala v Čechách ponúkať výhodné úvery a zhodnocovať peňažné prostriedky vkladmi do nešpecifikovaných priamych obchodov s úrokmi od troch do dvanásť percent mesačne. Ľubomír L. dôvodil, že vklady do priamych obchodov „hodnotia arabskí šejkovia kladne“ a budú ústretoví pri poskytovaní úverov. „Podnikanie“ pod krídlami arabských šejkov trvalo asi pol roka a prasklo, keď Ľubomír L. nedokázal zabezpečiť českým záujemcov sľúbené viacmiliónové úvery. Nakoniec vo februári 2006 musel Josefovi Vavříkovi po opakovaných urgenciách a stretnutiach priznať, že nie sú ani peniaze, ani fondy. Ešte v ten deň podvedený Vavřík podal na neho trestné oznámenie. Prokuratúra celkom spôsobenú škodu vyčíslila na viac ako deväť miliónov českých korún. Podľa obžaloby niektorí poškodení dostali úroky z vkladov v sľúbenej výške.

Obhajca v záverečnej reči navrhol svojho klienta spod obžaloby oslobodiť. Podľa jeho názoru bol Ľubomír L. arabskou stranou tiež oklamaný a dokazovanie nevylúčilo možnosť, že páchateľom žalovaných činov je tretia osoba. Obhajca tiež uviedol, že medzi jeho klientom a občanmi Českej republiky išlo o civilný, resp. obchodno-právny vzťah.

Okrem trestu odňatia slobody uložil súd Ľubomírovi L. aj ochranný dohľad tri roky. Zároveň ho zaviazal trom slovenským občanom nahradiť spôsobenú škodu v celkovej výške takmer 155-tisíc eur. Poškodených 18 českých občanov s ich nárokom na náhradu škody súd odkázal na občianske súdne konanie. Josef Vavřík sa voči tejto časti rozsudku odvolal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu