Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obce s rómskou komunitou majú nových policajtov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JAROVNICE - Prvých 89 z 300 sľúbených nových policajtov pre obce s početnou rómskou komunitou nastúpilo tento týždeň do služby. Prvých 89 z 300 sľúbených nových policajtov pre obce s početnou rómskou komunitou nastúpilo tento týždeň do služby.

Niekoľko týždňov pred voľbami tak vláda plní svoj minuloročný sľub o posilnení hliadok v problematických regiónoch. Noví policajti sa do terénu podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) skôr dostať nemohli, museli totiž prejsť policajným vzdelávaním a výcvikom.

"Kriminalita Rómov je reálny problém, je dôležité, aby spolunažívanie oboch častí v týchto regiónoch bolo čo najlepšie," povedal dnes Kaliňák novinárom pri otvorení prebudovanej policajnej stanice v Jarovniciach pri Sabinove. V obci zatiaľ slúžilo 21 policajtov, po navýšení stavu ich bude na oddelení v blízkosti početnej rómskej osady až 33. V osade žije asi 4300 ľudí, celá obec má 5400 ľudí.

Policajti tento týždeň nastúpili do služby v obciach v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Nasadzovanie troch stoviek nových policajtov by malo skončiť v decembri tohto roku.

Vláda nových policajtov pre regióny prisľúbila už vlani v auguste, podľa Kaliňáka sa však reálne do terénu mohli dostať až teraz. "Museli absolvovať polročné špeciálne vzdelávanie a policajný výcvik," uviedol Kaliňák.

Ministerstvo sa rozhodlo zvýšiť počet policajtov po vlaňajšom vyostrení sporov medzi majoritnou populáciou a rómskou menšinou. Konflikty zapríčinilo niekoľko surových útokov Rómov na východnom Slovensku, pri ktorých napríklad zavraždili predavačku či dobili strážcu futbalového ihriska, ktorému spôsobili vážne zranenia. Vo viacerých obciach potom zorganizovali protesty extrémistické organizácie, časť obyvateľov sa pri protestoch pridala na ich stranu.

O nové policajné miesta bol podľa Kaliňáka veľký záujem a kandidátov neodradilo ani pôsobenie medzi rómskou komunitou. "Najťažšie bude usmerňovať obyvateľov osád. Nikdy neviete, ako budú tí ľudia reagovať, keď napríklad prídeme na nejaký zákrok," povedala jedna z nových policajtiek, ktorá bude slúžiť v Bardejove. Po prvých troch dňoch už 20-ročná policajtka zažila aj prvý výjazd do rómskej osady.

Zvýšenie počtu policajtov obyvatelia Jarovníc privítali. Veria, že bezpečnosť na uliciach sa zvýši. Samotní obyvatelia osady však z nových policajtov radosť nemali. "Rómovia si vyriešia problémy medzi sebou, teraz keď sa pobijú, budú ich policajti predvádzať a ešte ich aj na stanici zbijú," uviedol jeden z obyvateľov osady Jaroslav Lajfer.

Podľa štatistík Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity žije na Slovensku približne 380.000 Rómov, čo je menej ako desatina populácie. Podľa iných odhadov ich však môže byť aj viac ako pol milóna. Časť Rómov žije v zlých sociálnych pomeroch v nelegálnych osadách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu