Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hladiny riek na Slovensku klesajú, povodne ustupujú

Zaplavené okolie obce Hraň po pretrhnutí hrádze
Zaplavené okolie obce Hraň po pretrhnutí hrádze (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Hladiny väčšiny riek na Slovensku postupne klesajú, povodňová situácia sa stabilizuje. Voda ďalej vyteká z pretrhnutej hrádze na rieke Ondava na východnom Slovensku, mesto Trebišov sa však pravdepodobne podarí ochrániť. Vo všetkých postihnutých regiónoch pokračujú práce na čerpaní vody zo domov, čistenie ciest od nánosov a spevňovanie riečnych brehov.

Dažde, ktoré záplavy spôsobili, by podľa meteorológov mali ďalej slabnúť. Polícia prvú obeť záplav nepotvrdila. Najdramatickejšia situácia je naďalej na juhu východného Slovenska, kde sa v noci pretrhla hrádza na rieke Ondava. "Sledujeme rieku nepretržite, zatiaľ je to na dobrej ceste, voda by nemala zasiahnuť mesto Trebišov ani iné obce," uviedol prednosta trebišovského obvodného úradu Róbert Puci. Voda v Ondave už podľa neho v mieste pretrhnutej hrádze výraznejšie klesla, oprava hrádze však začne najskôr o niekoľko týždňov.

Na mieste je v pohotovosti 140 vojakov. Tí sú v prípade potreby pripravení stavať hrádzu pri trebišovskej mestskej časti Paričov. V regióne museli v uplynulých dňoch evakuovať viaceré rodiny z niekoľkých obcí.

Záchranné práce pokračovali v Prešovskom kraji, kde sa situácia výraznejšie upokojila. Väčšina obcí už zrušila tretí, najvyšší stupeň povodňovej aktivity, poznamenala Božena Jacko-Lysáková z krajskej povodňovej komisie. "Ďalej sa čistili cesty od nánosov, sprietočňovali sa rieky a spevňovali brehy, čerpala sa voda z pivníc a studní," poznamenala Jacko-Lysáková. V najbližších dňoch začnú v postihnutých regiónoch so zisťovaním výšky škôd.

Problémy s rozvodnenými tokmi mali aj obyvatelia viacerých obcí na severozápade krajiny. Napríklad v Klokočove na Kysuciach voda zaliala záhrady či pivnice domov. Voda poškodila aj časť cesty, ktorú spevňovali kameňom. Zatiaľ nie je potvrdené, či si povodne na Slovensku vyžiadali aj prvú obeť. Hasiči v Nitrianskych Sučanoch ešte v nedeľu vytiahli z rozvodneného potoka mŕtveho muža. Podľa polície však nie je isté, či ide o obeť záplav. "Bolo vylúčené cudzie zavinenie. Lekár konštatoval smrť následkom utopenia pri páde do rozvodneného potoka. Je otázkou, či by sa muž utopil aj v prípade, keby potok nebol rozvodnený," povedala hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Trenčíne Katarína Hlaváčová.

Záplavy spôsobujú aj meškanie vlakov, v niektorých úsekoch majú súpravy obmedzenú rýchlosť na desať až 30 kilometrov za hodinu. Z Košíc do Trebišova jazdia vlaky cez náhradnú trasu. Prerušená železničná doprava je na severe Slovenska v pohraničnom úseku Čadca - Mosty u Jablunkova. Kedy bude premávka obnovená, nie je podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko Miloša Čikovského zatiaľ jasné.

Popoludní podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu platil tretí stupeň povodňovej aktivity ešte na riekach Morava, Malina, Šurský kanál, Piekelnik, Orava, Ipeľ, Hornád, Torysa, Olšava, Bodva, Ondava a Roňava.

Záplavy na Slovensku, ale aj v ďalších európskych krajinách spôsobili minulotýždňové výdatné dažde. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu by zrážok malo postupne ubúdať. Výraznejšie by sa však počasie malo zlepšiť až v druhej polovici týždňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu