Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Údajná šéfka bytovej mafie bude čeliť obžalobe

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA – Údajná šéfka skupiny bytovej mafie Zuzana Znamenáková bude čeliť obžalobe za podvod a falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny v prípade, ktorý súvisí s prevodom rodinného domčeka v Bratislave-Prievoze. Dom patril zavraždenému 47-ročnému Viliamovi Andrášikovi. Ide o jeden čiastkový prípad v kauze bytovej mafie, ktorej polícia pripisuje rozsiahlejšiu trestnú činnosť.

Aj vraždu Andrášika ešte vyšetrujú, tento skutok nie je súčasťou obžaloby, ktorú prijal Okresný súd Bratislava II. Termín hlavného pojednávania stanovili na 23. júna. Zuzana Znamenáková podala námietku zaujatosti voči predsedovi senátu, podľa nej bolo predĺženie jej väzby nezákonné, lebo neboli zaprotokolované jej dôvody sťažnosti proti väzobnému verdiktu. Krajský súd však už rozhodol, že predĺženie väzby, voči ktorému namietala, je v poriadku. Okresný súd námietku zaujatosti zamietol, proti čomu opäť podala obžalovaná sťažnosť.

Andrášikovo telo našli v decembri 2009 v Bytči - skončil omráčený, zviazaný lanom, so závažím na nohách a napokon utopený vo vodnej nádrži. O život prišiel v roku 2007, podľa prokuratúry predtým boli za ním viackrát členovia bytovej mafie a presviedčali ho, aby domček predal. Bol to človek, ktorý žil osamele v dome zdedenom po matke. Dom nemal veľkú cenu, pravdepodobne išlo skôr o pozemok pod domom. Polícia dlho predpokladala, že Andrášik bol zavraždený. Andrášik pravdepodobne nebol jediný, podľa polície sú v kauze ďalší traja-štyria nezvestní.

Znamenáková bola trikrát vo väzbe, ale vždy ju prepustili napriek tomu, že za obdobnú trestnú činnosť už bola v minulosti odsúdená a mala podmienku. "Nepísaná šéfka" prípadu bola po poslednom prepustení z väzby na úteku, 16. decembra ju zadržali v Altenburgu v Rakúsku. Po rozkrytí tohto prípadu prišli policajti na to, že prípadov je viac, dopúšťali sa ich dve skupiny.

Bytová mafia sa podľa polície v rokoch 2003 až 2008 zameriavala na podvodné prevody vlastníckych práv. Prípady sa týkali rôznych nehnuteľností v Bratislave a okolí. Majetky pochádzajúce z trestnej činnosti podľa polície prevádzali na iných ľudí. Používali nastrčené osoby, vystupujúce pod totožnosťou pravých majiteľov nehnuteľností alebo aj kupujúcich. "Vyberte si, ako ich volať, nastrčené biele kone, alebo my sme ich pre tento prípad nazvali herci, lebo ich učili, ako majú hrať," uviedol minulý rok prezident Policajného zboru Ján Packa. Boli to ľudia zo sociálne slabších skupín a za spoluúčasť dostávali nízke odmeny. Preukazovali sa kvalitnými falzifikátmi dokladov. Údajný kupujúci nehnuteľnosť rýchlo predal ďalej človeku, ktorý o podvode nevedel. Skupina sa zameriavala na nehnuteľnosti, ktorých vlastníci mali vysoký vek, dlhodobo žili v zahraničí alebo mali nejaké problémy.

Prokuratúra má podozrenie, že bytová mafia získavala informácie aj z katastrálnych úradov, ale medzi obvinenými nie sú. Policajný prezident Ján Packa potvrdil, že mafii pomáhal dnes už bývalý policajt, ktorý zneužíval register obyvateľstva, aby "prelustroval" vybraného človeka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu