Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Našli mŕtvolu muža, údajnú obeť bytovej mafie

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka

BRATISLAVA – Polícia v utorok z vodnej nádrže na východe Slovenska vylovila mŕtvolu muža, ktorého podľa nej o dom i život zrejme pripravila bytová mafia. Novinárov o tom dnes informovalo vedenie prokuratúry a polície, ktorá zrejme niektorého z jej členov obviní z vraždy.

Počet obvinených členov skupiny stúpol z 18 na 36. Od roku 2006 podľa polície podvodne získala 26 bytov, domov a pozemkov v Bratislave a okolí, pričom sa obohatili o viac ako 21 miliónov eur (632,6 milióna Sk). Celková škoda vraj bola 1,5 miliardy Sk (49,8 milióna eur). "Boli sme presvedčení dva roky, že je mŕtvy, len sme nemali mŕtvolu," povedal policajný prezident Ján Packa.

Muža, ktorému patril dom v bratislavskej časti Ružinov, naposledy videli pred cintorínom, kde pracoval. Krátko po tom sa vraj do jeho domu nasťahovali noví majitelia. "Omráčený tupým predmetom, zviazaný lanom, závažie na nohy, utopený v nádrži," opísal Packa smutný koniec Bratislavčana, ktorý by tento rok oslávil 49 rokov.

Podľa neho už polícia tuší, kto mal vraždu na svedomí, zatiaľ však páchateľa neobvinila. Nezvestné sú pritom aj ďalšie tri - štyri údajné obete bytovej mafie. Členovia mafie si vyhliadli viacerých osamelých či starších ľudí, ktorí vlastnili dom, byt či pozemok, hlavne v lukratívnej časti Bratislavy Staré Mesto, ale aj na Vinohradoch, v Devínskej Novej Vsi, Rusovciach.

Informácie získavali v krčmách na bratislavskom centrálnom trhovisku, ale dostávali ich aj z domových správ a bytových podnikov. Medzi obvinenými je aj jeden policajt, ktorý im vraj poskytoval informácie z evidencie občanov. Polícia tiež zisťuje, či nemali informátorov aj na katastri. Obvinení obete podľa polície oklamali alebo prinútili previesť nehnuteľnosti na ľudí s falošnými dokladmi, takzvané biele kone, a tí ich hneď ďalej predali.

Polícia získala viaceré informácie aj od týchto bielych koní, napríklad bezdomovcov, ktorí s ňou po obvinení začali spolupracovať. Ako bezdomovci naopak skončili aj viacerí podvedení. Mafia sa neštítila ani únosov, v starobinci tak zomrela starenka (87), ktorú vraj uniesli z jej bytu. Viacerí podvedení pôvodní majitelia sa o byty súdia, niektoré prevody prokuratúra zablokovala.

Polícia proti členom bytovej mafie prvýkrát zakročila vo februári, keď urobila 25 domových a iných prehliadok a obvinila 18 ľudí z podvodu, falšovania dokladov a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Neskôr obvinila ďalších, podstatná časť je podľa Evy Mišíkovej z generálnej prokuratúry vo väzbe. Hrozí im dlhoročný pobyt za mrežami.

Na úteku podľa Mišíkovej už nie je nikto po tom, čo pred pár dňami v Rakúsku zadržali Zuzanu Znamenákovú, údajnú vedúcu jednej z dvoch skupín, ktoré mafiu tvorili. Žena, ktorá kandidovala v roku 2006 v komunálnych voľbách do zastupiteľstva v Starom Meste s podporou strán vládnej koalície, už dávnejšie bola za podvody s bytmi odsúdená a podmienečný trest jej mal vypršať v roku 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu