Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ondava poškodila hrádzu, vylieva sa na polia pri Trebišove

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TREBIŠOV – Rozvodnené vodné toky naďalej ohrozujú obce predovšetkým na juhovýchode Slovenska. Rieka Ondava pri Trebišove pretrhla hrádzu a voda sa vyliala do okolia. Inde sa už situácia zlepšuje, obyvatelia a záchranári začali s odčerpávaním vody zo zaplavených domov a studní.

"Pretrhla sa hrádza na rieke Ondava, na mieste aktívne zasahujeme," uviedla tajomníčka Krajskej povodňovej komisie v Košiciach Mária Michalcová. Hrádzu vody strhla okolo tretej hodiny v noci vo vzdialenosti niekoľko kilometrov od mesta. Ďalšie podrobnosti o situácii v regióne nespresnila.

Na miesto tiež prišiel minister vnútra Robert Kaliňák. "Voda sa vylieva smerom k mestu Trebišov, ktoré ale je sčasti chránené ďalšou hrádzou, ktorú tvorí riečka Trnávka, a práve v tomto medzipriestore sa tá voda nachádza," povedal pre televíziu TA3.

Ešte v pondelok pretrhol pobrežnú hrádzu aj Hornád pri obci Gyňov neďaleko Košíc. Voda blízke obce nezasiahla, zaplavila však hlavný cestný ťah z Košíc do Maďarska.

Naopak, výrazne sa zlepšil stav na severe východného Slovenska. "Odvolávame tretí stupeň povodňovej aktivity v okresoch Humenné a Medzilaborce, situácia sa dostáva do normálu," uviedol predseda obvodnej povodňovej komisie v Humennom Jozef Harakaľ. Regiónu pomohlo podľa Harakaľa najmä to, že prestalo pršať, hladiny riek tak začali postupne klesať. V noci už v regióne nové hrádze z pieskových vriec nestavali, obyvatelia a hasiči už najmä vyťahovali vodu zo zaplavených pivníc. V kraji platil ešte včera tretí, najvyšší stupeň povodňovej aktivity v približne 60 obciach.

Situácia sa stabilizuje aj na západe krajiny. Rieka Myjava ešte mierne stúpla, hladiny ďalších riek sa ustálili.

Záplavy na Slovensku, ale aj ďalších európskych krajinách spôsobili minulotýždňové výdatné dažde. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu by zrážok malo postupne ubúdať. Výraznejšie by sa však počasie malo zlepšiť až v druhej polovici týždňa.

 

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu