Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Bratislave prvý pochod gejov, lesieb, bisexuálov a transgenderov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa po prvý raz uskutoční pochod homosexuálov, lesbičiek a ľudí s inou než heterosexuálnou orientáciou. Sprievod pod názvom Dúhový Pride Bratislava 2010 ohlásili do centra Bratislavy na 22. mája.

Novinárov dnes o tom informovali organizátori podujatia, ktorí odhadujú účasť na 800 až 1000 ľudí. Pochodom hrdosti chcú aktivisti upozorniť na ľudské práva neheterosexuálnych ľudí a prispieť k odbúraniu predsudkov voči nim.

"Práve táto viditeľnosť doteraz neviditeľnej menšiny prispeje k odstraňovaniu iracionálneho strachu, inak známeho ako homofóbia, a k následnej diskusii o našich reálnych problémoch," poznamenal projektový manažér podujatia Róbert Furiel z neformálnej skupiny Queers. Akcia bude podľa neho pokojným a veselým sprievodom mestom. Furiel tiež nevylúčil, že sa obdobná akcia zopakuje v Bratislave alebo v inom slovenskom meste.

Homosexuáli a lesbičky sú podľa aktivistov na Slovensku diskriminovaní. Homosexuálne a lesbické páry nemajú napríklad právo vychovávať deti, prístup k adopcii a nemôžu využívať ani služby asistovanej reprodukcie.

Májovému pochodu bude predchádzať týždeň sprievodných kultúrnych a verejných podujatí. Samotná akcia sa začne v centre mesta, účastníkom sa prihovoria napríklad aktivisti v oblasti ľudských práv. Na pódium vystúpi aj europoslankyňa Ulrika Lunaceková, ktorá je v Európskom parlamente predstaviteľkou zelenej frakcie. "Je to otvorená lesbická politička," poznamenala hovorkyňa podujatia Romana Schlesinger. Účastníci akcie neskôr prejdú ulicami blízko historického centra Bratislavy. Nasledovať bude koncert Michaela Szatmaryho s jeho skupinou a hudobnej formácie Noisecut.

Podujatiu verejne vyjadrili podporu viaceré osobnosti z kultúrneho a spoločenského života medzi inými napríklad herec Andy Hryc, herečka Elena Podzámska či spisovateľ Michal Hvorecký.

Podobné pochody v zahraničí v minulosti vyvolali protesty extrémistických a radikálnych skupín. Polícia v Česku pred dvoma rokmi v Brne zadržala niekoľko radikálov. Pre útoky extrémistov museli tamojší organizátori výrazne skrátiť aj sprievod. "Bezpečnosť účastníkov a účastníčok pochodu je pre nás jednoznačne tou najväčšou prioritou," tvrdila Schlesinger, podľa ktorej sú v kontakte s políciou a monitorujú aktivity radikálnych skupín.

Dúhové sprievody majú vo svete dlhoročnú tradíciu, ktorá vznikla v 70. rokoch v USA. Pôvodne mal pochod pripomenúť policajnú raziu v klube Stonewall, ktorá vyprovokovala gayov a lesbičky vyjsť do ulíc a začať presadzovať svoje práva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu