Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na trhu EÚ sa objavila škodlivá kozmetika

Šampón Hair Treatment Shampoo značky Lauat
Šampón Hair Treatment Shampoo značky Lauat

BRATISLAVA - Na trhu Európskej únie sa objavili nebezpečné kozmetické výrobky. Kontrolné orgány v Rakúsku, Írsku a v Nemecku ich už nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky - Rapex, informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

"Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky, preto spotrebiteľom odporúčame, aby ich nekupovali, a ak to urobili, aby ich ďalej nepoužívali," varuje odborník.

Rapex eviduje ako zdraviu nebezpečné telové mlieko Body Treat Clarifying Skin Beautifying Milk značky Caring. Výrobok je z Nigérie, obsahuje hydrochinón. "Je to látka, ktorá sa môže používať iba do výrobkov na farbenie vlasov a do výrobkov na nechtový dizajn," uviedol Rovný. Ďalším nedostatkom tohto telového mlieka je, že upozornenia, ktoré je potrebné dodržať pri používaní výrobku, sú uvedené len v anglickom jazyku. "Výrobok môže spôsobiť kožné alergie," upozorňuje odborník.

Nebezpečnú látku obsahujú aj ďalšie výrobky z Afriky - telový krém Lightening & Purifing Body Creme a zosvetľujúci a čistiaci olej Lightening & Purifing Oil, oba značky Maxi Light. Telový krém i čistiaci olej sú vyrobené v Pobreží Slonoviny. Ani tieto výrobky nemajú uvedené upozornenia v štátnom jazyku krajiny, v ktorej bol kozmetický výrobok umiestnený na trh.

Zdraviu nebezpečná je aj čínska súprava Trendy Look Make Up Set značky Eurogeneral, ktorá obsahuje očné tiene, lesky na pery, štetec na pery a aplikátor očných tieňov. "Červený rúž na pery obsahuje olovo," informoval Rovný. Táto látka nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov, olovo a jeho zlúčeniny môžu mať karcinogénne účinky na ľudský organizmus. Dodávateľom výrobku je firma Euro 2 Retail Shop. "Distribútor - Eurogeneral Unit 30 Robinhood Industrial Estate, Clondalkin, Dublin 22, Írsko upozornil, že spoločnosť vyrába tento výrobok pod inou značkou pre spoločnosť vo Veľkej Británii," informoval Rovný.

Na zoznam Rapexu sa dostal aj ošetrujúci šampón z Filipín Hair Treatment Shampoo značky Lauat, ktorý je škodlivý. Identifikovali v ňom patogénny mikroorganizmus Pseudomonas Aeruginosa, ktorý môže spôsobiť zápal kože, slizníc a ucha. Rovný uviedol, že podľa webovej stránky firmy Rainiers http://www.rainiersresearch.com/v2/company.php sa výrobky predávajú v Ázii, Austrálii, v Európe a v Severnej Amerike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu