Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zrušia školu s triedou pre autistické deti

"Nie som spokojná, že dcéru budem musieť dávať do inej školy," hovorí matka Zdena Zemanková (36).

LOPUŠNÉ PAŽITE - Deti z tejto obce v okrese Kysucké Nové Mesto prídu od budúceho školského roka o svoju školu. Na jej prevádzku chýbalo 500 000 Sk na rok. Škola je výnimočná tým, že v nej funguje špeciálna trieda pre autistické deti.

Ďalším dôvodom na jej zrušenie je podľa zástupkyne riaditeľky školy Anny Šeligovej to, že v obci je nedostatok prvákov. Napriek tomu sa školu pokúšali zachrániť. "Navrhli sme krajskému Školskému úradu v Žiline, aby sa mohla transformovať na Špeciálnu školu pre autistov. Ten to však zamietol," povedala zástupkyňa. Práve deti s týmto postihnutím budú zrušenie školy znášať najhoršie. "Pre ne nie je dobré sťahovanie ani zmena pedagóga. Pre takéto dieťa je problémom, už keď sa má presunúť z jednej miestnosti do druhej, na ktorú nie je zvyknuté," konštatuje A. Šeligová.

Autistické deti budú aj napriek tomu preradené do Špeciálnej ZŠ v Žiline a ostatných 16 presunú do Základnej školy v Radoli, čo je 2 km od ich obce. Šiesti učitelia však ostanú bez práce.

Nespokojnosť s takýmto riešením prejavujú aj rodičia postihnutých detí: "Nie som rada, že moja dcéra bude musieť navštevovať inú školu. Tu je zvyknutá," smutne vraví Zdena Zemanková (36).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu