Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vo vzduchu originály i modely

Zobraziť galériu (4)

GßTOVANY, ZVOLEN - Na autentických obrích maketách bojových či akrobatických lietadiel predvádzalo cez víkend svoje umenie 60 leteckých modelárov. Nechýbali ani turbínové stíhačky, ktoré dosahovali rýchlosť viac ako 300 kilometrov za hodinu!

"Tu v Gôtovanoch sa stretávame už 9 rokov. Teší ma, že úroveň a kvalita modelov je stále vyššia," povedal Michal Vlha, jeden z organizátorov stretnutia. Prezradil, že podobný koníček nie je lacná záležitosť. Modely stoja niekoľko desiatok tisíc, tie najkvalitnejšie, samozrejme, oveľa viac. O smole preto môžu hovoriť tí, ktorí nezvládnu so svojimi lietadlami pristávací manéver a rozbijú ho. Najväčší model v Gôtovanoch predviedol Peter Meissinger z Nemecka. Lietadlo malo rozpätie krídel 3,8 metra, dĺžku 3 metre a vážilo 20 kilogramov.

Každý, kto má rád lietadlá a lietanie, si prišiel v sobotu na svoje aj na Letisku Sliač pri Zvolene. Počas leteckého dňa pod názvom Slovak Air Fest 2005 totiž všetci návštevníci, ktorých bolo okolo 25 000, mohli vidieť nielen najrôznejšie bojové lietadlá, ale aj ukážky leteckej akrobacie a vzdušného súboja.

Celé podujatie bolo venované deťom k ich nedávnemu sviatku a okrem leteckého dňa bol sprievodným podujatím i Deň polície. Najviac obdivovaným strojom sa stal bojový vrtuľník s obrovským vyobrazením tigra. Znamená to, že jeho piloti patria medzi elitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu