Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Skorumpovaná lekárka brala od firmy darčeky aj peniaze

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Kriminalisti obvinili kožnú lekárku Elišku Jugovou z trestného činu prijímania úplatkov. Priznala to pred skrytou kamerou reportérky Českej televízie.

Informovali o tom české Hospodárske noviny s odvolaním sa na hovorcu protikorupčnej polície Romana Skřepka. Dermatologička Jugová od farmaceutickej firmy údajne inkasovala až desať tisíc českých korún mesačne. Okrem toho dostávala aj rôzne darčeky. Fakultná nemocnica u svätej Anny v Brne, kde pracovala, ju po zverejnení kauzy prepustila a podala na ňu trestné oznámenie.

Brnianska lekárka Jugová vlani falošnej dílerke farmaceutickej firmy Novartis do skrytej kamery povedala, že za každého pacienta, ktorý sa bude pol roka liečiť liekom Lamisil proti plesniam, dostávala 250 korún mesačne. Farmaceutické firmy jej vraj tiež dávali darčeky, napríklad jej preplatili aj notebook. "Ja som 15 rokov brala 250 korún za jedného nasadeného pacienta, za cyklus troch mesiacov. To som dostávala každý mesiac pravidelne v hotovosti na ruku," povedala Jugová žene, ktorá sa vydávala za zástupkyňu firmy Novartis.

Hospodárske noviny tiež uviedli, že v súvislosti so zverejnením tejto a niektorých iných predchádzajúcich káuz, sa na kontakty lekárov a farmaceutických spoločností zamerali české finančné úrady. Skúmali, ako zdravotníci a firmy zdaňujú "šedé" motivačné platby a dary.

Vyšetrovanie podľa HN pokračuje už tretí rok a zatiaľ vraj odhalilo daňové úniky vo výške 30 miliónov českých korún. Podľa šéfa Českej daňovej správy Jana Knižka išlo buď o to, že lekári svoje vedľajšie príjmy nezdanili, alebo že firmy vykázali platby ako neoprávnené náklady. Knižiek ale uviedol, že peniaze alebo darčeky berie od firiem len menšia časť doktorov. "Ukázalo sa, že väčšina lekárov s tým nemá nič spoločné, že skôr ide o výnimky, ktoré sa nechali na tieto hry nalákať," cituje ho denník.

Poradenská spoločnosť Ernst & Young, ktorá mnohé z veľkých farmaceutických firiem zastupuje, podľa HN už vlani rozposlala svojim klientom interný e-mail, v ktorom ich informovala o riziku možnej kontroly zo strany finančných úradov. Firmám v maily vraj radia, aby si daňovo dali do poriadku vyplácania odmien lekárom.

Denník vymenováva niektoré predtým uverejnenej podozrivé prípady. Pokiaľ ide o Jugovú, podľa Skřepka jej hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu