Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament rozhodne o spornom vlasteneckom zákone

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament sa v utorok zíde na pravdepodobne poslednej pracovnej schôdzi tohto volebného obdobia. Poslanci by mali okrem iného rozhodnúť o dvoch rôznych normách na podporu vlastenectva.

Zákonodarcovia sa mali podľa pôvodného harmonogramu stretnúť pred júnovými parlamentnými voľbami už len v máji. Šéf parlamentu Pavol Paška však minulý týždeň ohlásil ďalšiu schôdzu.

Poslanci by na nej mali posúdiť napríklad dva návrhy zákonov, od ktorých predkladatelia očakávajú posilňovanie pocitu vlastenectva u ľudí. Do parlamentu sa od prezidenta Ivana Gašparoviča vrátil takzvaný vlastenecký zákon od SNS, ktorý hlava štátu vetovala. Zároveň by zákonodarcovia mali rozhodnúť aj o predlohe premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ten dnes nečakane na rokovanie vlády preložil vlastnú verziu normy, pričom presadil jej schvaľovanie v zrýchlenom režime.

Parlament bude opäť rokovať aj o zákone o rozhodcovskom konaní, ktorý má sprísniť pravidlá riadenia rozhodcovských súdov. Prelomiť veto sa poslanci pokúsia i pri novele zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Zákonodarcovia budú znova rozhodovať aj o spornej novele vysokoškolského zákona, podľa ktorej mohli štúdium na vysokých školách garantovať aj 70-roční profesori a docenti. Na programe je tiež vládna novela Trestného zákona, ktorá navrhuje trestnú zodpovednosť právnických osôb.

Poslanci zrejme v zrýchlenom konaní posúdia aj zákon o vinohradníctve. Mal by umožniť slovenským výrobcom tokajského vína používať na vinetách Tokaj pri označení pôvodu. Vinári mohli donedávna na fľašiach uvádzať iba prídavné meno tokajský či označenie Tokajská vinohradnícka oblasť. Značku Tokaj si na oficiálnom portáli Európskej komisie zaregistrovalo Maďarsko.

Zákonodarcovia rozhodnú aj o návrhu novely zákona o rodine, podľa ktorej budú môcť súdy od júla zveriť dieťa po rozvode do striedavej starostlivosti rodičov. Súdy zatiaľ môžu prideliť dieťa do osobnej starostlivosti iba jedného z rodičov; vo väčšine prípadov je to matka. Určitá forma striedavej starostlivosti o dieťa je možná, ak sa na nej rodičia dohodnú a súd ju schváli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu