Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Drevorubača v Lysej Poľane dohrýzol medveď

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

POPRAD – Nepríjemné spomienky na dnešný deň bude mať Ján (39) z Podhorian. Dnes predpoludním ho v lese v katastri Lysej Poľany v okrese Poprad napadol medveď.

„Muž sa snažil utiecť, ale medveď ho stihol uhryznúť do krku, zadnej strany hrudníka, stehna a ramien,“ povedal zasahujúci lekár Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe z Popradu Slavomír Kallay.

Medveď zaútočil v ťažko prístupnom teréne, preto na mieste zasahovali leteckí záchranári. Muža previezol vrtuľník na ďalšie ošetrenie do popradskej nemocnice pri vedomí.

Podľa lekára z Centrálneho príjmu popradskej nemocnice Juraja Briju mal muž mnohopočetné hryzné rany a bol v hemoragickom šoku. Pacient bol zaintubovaný a podrobil sa CT vyšetreniu hrudníka a brucha na vylúčenie traumatických zmien.

„Momentálne sa pacient nachádza na operačnej sále, kde sa zrevidujú a presne špecifikujú všetky hryzné poranenia,“ uviedol Brija. Podľa lekára ide o ťažké zranenia. „Pokiaľ nebudú vážnejšie zranenia, môže sa vyliečiť,“ dodal Brija. Medveď pri útoku našťastie neporanil mužovi pre život dôležité cievy na krku.

Útočiaci medveď je s najväčšou pravdepodobnosťou ten istý, ktorý už niekoľko týždňov obchádza obec Tatranská Javorina, kde hľadá potravu. Podľa námestníka riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku Mariána Šturcela ide podľa opisu pravdepodobne o troj- až štvorročného medveďa. Riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko nevylučuje, že môže ísť o toho istého medveďa, ktorého asi pred mesiacom stretol turista v Bielovodskej doline na poľskej strane Tatier. Vtedajší konflikt s medveďom sa však našťastie obišiel bez zranení turistu.

Dôvodov, prečo medveď v Lysej Poľane zaútočil na lesného robotníka, môže byť viacero. Medveď s najväčšou pravdepodobnosťou hľadal potravu. Nie je vylúčené, že išiel aj za pachom jedla, ktoré mali robotníci pri sebe. Mohlo sa však stať aj to, že robotník nečakane vyrušil medveďa. „Musíme si uvedomiť, že celé Tatry sú medvedie teritórium,“ povedal Šturcel. Lesníkom i ochranárom je zároveň ľúto, čo sa lesnému robotníkovi v Lysej Poľane stalo.

Dni medveďa v Lysej Poľane sú s najväčšou pravdepodobnosťou už spočítané. Starosta Tatranskej Javoriny už podal žiadosť na ministerstvo životného prostredia o ochranný odstrel medveďa, ktorý stratil prirodzenú plachosť. Ak ministerstvo odstrel povolí, Štátne lesy TANAP sú pripravené, keďže medveď sa pohybuje v ich poľovnom revíri.

Podobný problém sa podľa Šturcela črtá aj v oblasti Štrbského Plesa, kde sa prebudený, približne troj- až štvorročný medveď najskôr objavoval v blízkosti lyžiarskej zjazdovky na Solisku. Neskôr si to zamieril nižšie, k hotelom a reštauračným zariadeniam, kde zacítil možnosť ľahšieho prístupu k potrave. Za vrchol považuje Šturcel, že niektorí turisti sa snažia odfotografovať s medveďom. „V jednom prípade len výstražný postoj medveďa, ktorý si chránil svoje teritórium, stačilo na to, že turisti sa vzdialili a nestalo sa niečo vážnejšie,“ povedal Šturcel. V žiadnom prípade neodporúča turistom pokúšať sa dostať bližšie k medveďovi, stret s ním môže mať podľa Šturcela fatálne následky.

K poslednému stretu medveďa s človekom vo Vysokých Tatrách došlo približne pred siedmimi rokmi. Medveď vtedy pod Štrbským Plesom napadol hubára, ktorý utrpel vážne zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu