Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Petržalka odmietla megakasíno a Metropolis

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Bratislavská Petržalka oficiálne odmieta navrhovaný polyfunkčný komplex Metropolis za 1,5 mld. eur. Ten by mal podľa plánov investora vyrásť na 30-hektárovom pozemku medzi mestskými časťami Petržalka a Jarovce, na križovatke diaľnic D2 z Maďarska do Čiech a D4 z Rakúska.

Jeho súčasťou by malo byť aj "sporné" megakasíno. Rozhodli o tom dnes poslanci po takmer trojhodinovej diskusii. Proti štúdii sa vyjadrilo 25 poslancov, 12 sa hlasovania zdržali. Poslanci odmietli spracovanú urbanistickú štúdiu plánovaného centra a zároveň neodporučili v nej ďalej pokračovať.

Tá je pritom územno-plánovacím podkladom a slúžiť by mala na zmenu platného územného plánu mesta. "Za mestskú časť to považujem za uzatvorené," povedal pre médiá starosta Milan Ftáčnik. Podľa neho je aj to signál pre investora na prehodnotenie projektu, zároveň však doplnil, že mu to nijako nebráni v tom, aby predložil ďalšiu štúdiu po voľbách.

Podľa Ftáčnika by sa však mala začať väčšia, celospoločenská diskusia o gamblerstve a hazardných hrách. Mnohí z poslancov totiž kritizovali parlamentom prijatý zákon o hazardných hrách, ktorý mnohí považujú za "šitý" na mieru developera.

Hovorí sa v ňom napríklad o znížení dane, charakterizuje sa zároveň pojem kasína v rekreačnej oblasti. "Petržalka nie je Monte Carlo, nie je Monako a nikdy nebude," povedal poslanec Michal Novota. Podľa ďalšieho poslanca Rastislava Pavlíka "rastú herne ako huby po daždi a investor tu chce postaviť atómový hríb".

V mestskej časti sa totiž niekoľko herní už nachádza. Starosta zároveň poukazuje na to, že kasína sa nachádzajú aj v centre mesta. Predseda predstavenstva spoločnosti TriGranit, a.s., Gábor Zászlós uviedol, že investor bude naďalej pokračovať v zmysle zákona, spracovať by mal aj environmentálnu štúdiu, na ktorej absenciu mnohí poukazovali.

Stále je presvedčený, že benefity projektu prevážia nad obávanými negatívami. Podľa neho sa napríklad ponúkajú chýbajúce kongresové miesta, akvapark a miesto pre oddych dostupný aj mamičkám či seniorom či množstvo pracovných miest.

Mnohé prezentované benefity však občania odmietajú. Svoje stanovisko vyjadrili nielen v petícii, ktorú podpísalo doteraz okolo 88-tisíc občanov Slovenska, ale aj približne stovka ľudí, ktorí sa dnes zúčastnili na zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

Projekt Metropolis je naplánovaný na niekoľko fáz. Navrhuje sa nákupné centrum, akvapark, rekreačné centrum so zábavným parkom, tri hotely, kasíno na americký spôsob, konferenčné zariadenia, galérie, multifunkčná hala či golfové ihriská.

Počíta sa aj s výstavbou bývania a podzemnými garážami. Ľavú a pravú stranu areálu by mal prepojiť polyfunkčný most s reštauráciami či kaviarňami ponad diaľnicu. Projekt už oficiálne odmietla mestská časť Jarovce, negatívne sa k štúdii vyjadril aj magistrát.

Mestské zastupiteľstvo sa koncom minulého roka negatívne postavilo k myšlienke výstavby tohto komplexu, k samotnej štúdii sa mestskí poslanci zatiaľ nevyjadrovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu