Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Väčšie samovoľné lavíny sa neočakávajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier od nadmorskej výšky 1700 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

V Nízkych Tatrách je z rána malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z medzinárodnej stupnice, ktoré sa v poludňajších hodinách mení na mierne, t.j. 2. stupeň. Vo Fatrách je celý deň malé lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych strmých svahoch len mierne spevnená. Možný je ojedinelý výskyt lavín pri mechanickom zaťažení na extrémnych strmých svahoch (svahy nad 40 st.).

V poludňajších hodinách je príležitostne možný výskyt samovoľných splazov a malých lavín z mokrého snehu na slnkom osvietených svahoch. Väčšie samovoľné lavíny sa neočakávajú. Túry v exponovanom teréne si vyžadujú opatrnosť a znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Vo Fatrách prevláda nesúvislá snehová pokrývka, súvislá pokrývka sa tu nachádza len na severných expozíciách. Sneh je zrána premrznutý, v priebehu dňa sa mení na kašovitý firn. Sneh nad 2000 m n.m. je suchý alebo premrznutý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu