Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slovensko smúti za obeťami poľského leteckého nešťastia

Prezidentský palác
Prezidentský palác

BRATISLAVA - Slovensko od dnes rána smúti za obeťami poľského leteckého nešťastia, pri ktorom minulý víkend zomreli desiatky predstaviteľov Poľska spolu s prezidentom Lechom Kaczyńským. Štátne vlajky sú zvesené na pol žrde, a platí zákaz hazardných hier. Pred vchod Poľského inštitútu v centre Bratislavy ľudia nosia kvety a ležia tam desiatky sviečok.

"Keď som sa o tej tragédii dozvedela, veľmi sa ma to dotklo, zrazu človek cítil veľké prázdno, ako by mu všetci odišli," povedala Eva (55) z Bratislavy, ktorá nemá medzi Poliakmi žiadnych známych. Spolu so svojou mamou prišla zapáliť sviečku pred Poľský inštitút, okrem nich sa práve pred fotkou Kaczyńskeho a jeho manželky Marie modlili ešte dve ženy.

"Samozrejme, že viem, že je štátny smútok, ale ja s rodinou na to nešťastie myslíme celý týždeň; je to tragédia ako každá iná," povedal Bratislavčan Eduard (80). Dodal, že sa bol pomodliť za obete v kostole, kňaz však počas dnešnej omše poľské obete nespomenul. "Čítal sa pastiersky list na inú tému," dodal Eduard.

Pohreb prezidenta spolu s manželkou, ktorý sa uskutoční v Krakove, dnes bude o 14:00 naživo prenášať Slovenská televízia aj spravodajská TA3, na smútočnom obrade sa zo slovenských predstaviteľov zúčastní prezident Ivan Gašparovič a predseda vlády Robert Fico. Pre ochromenie leteckej dopravy nad Európou, ktoré spôsobil sopečný popol z islandského vulkánu, budú však na pohrebe chýbať viacerí svetoví lídri.

Kaczyński a ďalších 95 ľudí zomrelo pri ceste na spomienkovú akciu pri ruskom Smolensku, ktorá sa mala konať pri príležitosti katyňského masakru, pri ktorom sovietska tajná polícia NKVD zavraždila tisíce poľských dôstojníkov.

Štátny smútok vyhlásilo viacero krajín vo svete, v Česku napríklad prebieha počas oboch víkendových dní, na Slovensku potrvá od 8:00 do 17:00. Naposledy Slováci smútili vlani v lete za 20-timi obeťami výbuchu v bani v Handlovej, predtým vo februári bol štátny smútok vyhlásený po tragickej autobusovej havárii v Polomke, ktorú neprežilo 12 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu