Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zrážky ustávajú, situácia na tokoch by sa mala upokojiť

Vyliatá rieka Bodva
Vyliatá rieka Bodva

BRATISLAVA - Situácia na vodných tokoch, ktorých hladiny sa v posledných dňoch zdvihli pre výdatné zrážky, by sa mala postupne upokojiť. Na väčšine územia Slovenska už neprší, počasie by sa malo výrazne zlepšiť počas víkendu.

Povedal to hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave Vlastimil Žáček. Tretí stupeň povodňovej aktivity upozorňujúci na nebezpečenstvo zaplavenia územia však naďalej platí na východe krajiny. Voda zatiaľ väčšie škody nespôsobila.

Hladiny potokov a riek stúpali najmä počas štvrtka. "Vzhľadom k tomu, že už vo večerných hodinách postupne zrážky ustávali, tieto vzostupy postupne prechádzajú do kulminácií. Niekde už tieto kulminácie prebehli, niekde ešte prebiehajú a niekde ich očakávame v priebehu dnešného dňa," uviedol Žáček. Následne sa očakáva pokles vodných tokov.

Tretí stupeň povodňovej aktivity naďalej platí v niektorých oblastiach Košického kraja, kde ešte stúpajú hladiny riek Bodva a Roňava. Hydrológ upozornil tiež na vzostup Moravy na západnom Slovensku. Situácia sa naopak zlepšila na juhu stredného Slovenska.

Voda podľa oslovených hasičov výraznejšie škody nespôsobila. V Košickom kraji pri štyroch výjazdoch pomáhali hasiči pri odčerpávaní vody z pivníc, spevňovali hrádzu alebo odstraňovali konáre spod mosta. V Banskobystrickom kraji mali len jeden výjazd; situácia sa upokojila aj v obci Gemerská Ves v okrese Revúca, kde rozliata riečka ohrozovala bytovky aj kostol.

Meteorológovia predpovedajú na víkend jasné až polooblačné počasie, bez výraznejších prehánok. "Situácia by sa mohla v priebehu víkendu zastabilizovať," myslí si Žáček. V úvode budúceho týždňa by sa hladiny potokov a riek mohli pre očakávané zrážky opäť zdvihnúť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu