Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Dažde zvyšujú riziká záplav na strede a východe Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ŽILINA - Vytrvalé dažde výrazne zdvihli hladiny vodných tokov v niektorých oblastiach stredného a východného Slovenska. Hrozia záplavy a v obci Gemerská Ves v okrese Revúca sa už z koryta vylial potok Turiec. Tretí stupeň povodňovej aktivity upozorňujúci na nebezpečenstvo zaplavenia územia platí vo viacerých lokalitách Banskobystrického a Košického kraja. Vyplýva to z informácií hydrológov a zástupcov samospráv.

"Na značnej časti územia Slovenska sme v súčasnom období zaznamenali výdatné zrážky. Maximálny úhrn do 47 milimetrov sme zaznamenali pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Vzostup až výrazný vzostup hladín bol na tokoch stredného a východného Slovenska," poznamenal hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave Vlastimil Žáček.

Tretí stupeň povodňovej aktivity platí okrem Gemerskej Vsi aj na toku Muráň v Bretke, na Olšave v Bohdanovciach, na Roňave v Michaľanoch a na Bodve v Hosťovciach i Turni nad Bodvou.

"Situácia u nás nie je dobrá. Už sa zdalo, že hladina klesá, ale zasa začala stúpať. Voda sa dostala k bytovkám, údajne prenikla aj do kostola. V minulosti sme takéto problémy nemávali," povedala pracovníčka Obecného úradu v Gemerskej Vsi. Voda podľa nej začína robiť problémy aj v neďalekých obciach Polina či Leváre.

Stúpajúce vodné toky v obciach podľa zistení zatiaľ zamestnávajú najmä dobrovoľných hasičov. Ich profesionálni kolegovia pomáhali odčerpávať vodu napríklad vo východoslovenskom Jasove.

Dážď skomplikoval tiež premávku medzi obcami Lažany a Svinia v okrese Sabinov, kde došlo k podmytiu a prepadnutiu cesty tretej triedy. Cesta tak bola prejazdná iba v jednom jazdnom pruhu. Obyvateľom stredného Slovenska narobil problémy i sneh. Podľa Stella Centra, ktoré mapuje premávku na cestách, museli pre sneženie dočasne uzavrieť horský priechod Čertovica.

Žáček nevylúčil, že hladiny riek a potokov vo viacerých lokalitách Slovenska budú ešte počas dnešného dňa a piatka stúpať. Podľa predpovedí meteorológov by totiž na Slovensku malo naďalej prevládať oblačné počasie s dažďovými prehánkami. Niektoré prognózy naznačujú, že vyjasniť by sa malo počas víkendu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu