Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Po dažďoch stúpli hladiny riek, hrozia záplavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽILINA - Vytrvalé dažde spôsobili, že v niektorých oblastiach stredného a východného Slovenska výrazne stúpli hladiny vodných tokov a zvýšilo sa riziko záplav.

Nebezpečenstvo zaplavenia územia hrozilo najmä na východe krajiny na toku Roňavy v Michaľanoch či na toku Bodvy v Hosťovciach, kde vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Obdobná situácia bola i na toku Turca v Gemerskej Vsi v banskobystrickom regióne. Vyplýva to z dnešných vyjadrení hydrológov. Voda zatiaľ väčšie škody nespôsobila.

"Na značnej časti územia Slovenska sme v súčasnom období zaznamenali výdatné zrážky. Maximálny úhrn do 47 milimetrov sme zaznamenali pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Vzostup až výrazný vzostup hladín bol na tokoch stredného a východného Slovenska," poznamenal hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave Vlastimil Žáček.

Stúpajúce vodné toky si podľa zistení zatiaľ nevyžiadali vážnejší zásah hasičov. Podľa krajských hasičov v Košiciach v Jasove zaplavila voda pivnicu rodinného domu, ktorú bolo treba odčerpať. Okrem dažďa však obyvateľom stredného Slovenska skomplikoval situáciu aj sneh. Podľa Stella Centra, ktoré mapuje premávku na cestách, museli pre sneženie uzavrieť horský priechod Čertovica.

Žáček nevylúčil, že hladiny riek a potokov vo viacerých lokalitách Slovenska budú ešte počas dnešného dňa a piatka stúpať. Podľa predpovedí meteorológov by totiž na Slovensku malo naďalej prevládať oblačné počasie s dažďovými prehánkami. Niektoré prognózy naznačujú, že vyjasniť by sa malo počas víkendu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu