Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lekári na Kramároch úspešne transplantovali pečeň 28-ročnej pacientke

BRATISLAVA - Lekári I. chirurgickej kliniky na Kramároch v noci nadnes úspešne transplantovali pečeň 28-ročnej pacientke. Ide o prvú transplantáciu pečene, ktorú po dvojročnej prestávke vykonal nový tím lekárov.

Štyri a pol hodinová operácia sa skončila v nedeľu nadránom o 1.50 hod. a stav pacientky je stabilizovaný. Celkový úspech transplantácie bude závisieť od nasledujúcich siedmich až desiatich dní, keď sa ukáže, či organizmus pacientky nový transplantovaný orgán skutočne príjme.

Transplantáciu vykonal tím pod vedením prednostu docenta Juraja Olejníka v spolupráci s transplantačnou skupinou z brnianskej Fakultnej nemocnice sv. Anny. Fakultná nemocnica s poliklinikou na Kramároch je jediným centrom pre transplantáciu pečene na Slovensku. Doteraz tam vykonali deväť takýchto zákrokov, ale väčšinu transplantácií pre slovenských pacientov doteraz robili lekári v Prahe alebo Brne.

Nový slovenský transplantačný tím pod vedením docenta Olejníka je v pohotovosti od jari tohto roku. TASR o tom dnes informovala Silvia Nosálová z Media Central, s.r.o.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu